Search
Close this search box.
U susret Vaskrsu
Broj pregleda

Simbolika farbanja jaja

Podeli sa prijateljima:

Jedan od najlepših i najradosnijih hrišćanskih običaja je farbanje jaja. Ovaj običaj se do danas nije iskorenio ni u gradovima.

Arhiva, peraška, foto: Svrljiške novine
Arhiva, peraška, foto: Svrljiške novine

Uskrs ili Vaskrs je hrišćanski praznik kojim se proslavlja vaskrsenje Isusa Hrista.

Prema hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti (prve nedelje posle Velikog petka). To je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice ili neposredno posle nje.

Inače, svečano praznovanje najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, prosto je nezamislivo da bude bez ofarbanih jaja u svakom domu.

ČUVARKUĆA – PRVO CRVENO JAJE! 

Prvo jaje domaćica boji u crveno i ostavlja ga na stranu do idućeg Vaskrsa. To jaje se zove “čuvarkuća”.

Zašto se farbaju jaja za Vaskrs?

Farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica (to je ona devojka koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po Vaskrsenju), putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija.

Jedna legenda kaže da kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Kako poklon mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Uskrsa kao „čuvarkuća“, tj zaštitnik porodice.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano