U susret Vaskrsu

Simbolika farbanja jaja

Broj pregleda

Jedan od najlepših i najradosnijih hrišćanskih običaja je farbanje jaja. Ovaj običaj se do danas nije iskorenio ni u gradovima.

Arhiva, peraška, foto: Svrljiške novine
Arhiva, peraška, foto: Svrljiške novine

Uskrs ili Vaskrs je hrišćanski praznik kojim se proslavlja vaskrsenje Isusa Hrista.

Prema hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti (prve nedelje posle Velikog petka). To je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice ili neposredno posle nje.

Inače, svečano praznovanje najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, prosto je nezamislivo da bude bez ofarbanih jaja u svakom domu.

ČUVARKUĆA – PRVO CRVENO JAJE! 

Prvo jaje domaćica boji u crveno i ostavlja ga na stranu do idućeg Vaskrsa. To jaje se zove „čuvarkuća“.

Zašto se farbaju jaja za Vaskrs?

Farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica (to je ona devojka koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po Vaskrsenju), putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija.

Jedna legenda kaže da kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Kako poklon mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Uskrsa kao „čuvarkuća“, tj zaštitnik porodice.

Pročitajte i

Foto: Svrljiške novine

Održan izbor za najlepšu perašku

Juče je u porti crkve Sv. cara Konstantina i carice Jelena održan izbor za najlepšu perašku. Pobednici ove godine u sve tri kategorije bili su

OO SNS Svrljig čestitao Uskrs gradjanima Svrljiga

OO SNS uputio je svim gradjanima uskršnju čestitku.  Svim građanima pravoslavne veroispovesti OO SNS upućuje najiskrenije čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa. Uskrs je praznik

Arhiva, peraška, foto: Svrljiške novine

SREĆAN USKRS: Hristos vaskrse!

Danas je Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrsenje Hristovo u svetu, osim srpske, danas slavi i ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva,

Crkva u Svrljigu, foto: M. Miladinović

SREĆAN USKRS! HRISTOS VASKRSE!

Svim pravoslavnim vernicima čestitamo najveći hrišćanski praznik Uskrs.  Želimo vam da u zdravlju i veselju provedete ovaj najveći hrišćanski praznik. Uskrs je najveći hrišćanski praznik

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.