30 radnih mesta za građane
Broj pregleda

PRIVREDA I POLJOPRIVREDA: Nova radna mesta za Svrljižane

Podeli sa prijateljima:

Bugarski investitor ,,Risk inženjering” adaptacijom prostora bivšeg ,,Progresa” stvara uslove za nova zapošljavanja u narednom periodu.

Risk Svrljig, foto: M.M.
Risk Svrljig, foto: M.M.

Tim povodom danas je radove na izgradnji komora za rashlađivanje i zamrzavanje obišao narodni poslanik Milija Miletić, koji je u narednom periodu bio i glavni inicijator da investitori iz Bugarske svoje predstavništvo otvore u Svrljigu.

Radovi u firmi ,,Risk'', foto: M.M.
Radovi u firmi ,,Risk”, foto: M.M.

Po rečima tehničkog direkotora ,,Risk inženjering” u Svrljigu u toku je izgradnja 2 komore – hladnjače zapremine 600 tona, gde će se u narednom periodu vršiti hladna i topla prerada voća i povrća, a u jednom danu moćiće da se zamrzne i do 12 tona poljoprivrednih proizvoda.

U istom pogonu radiće se proizvodnja sokova i drugih proizvoda od voća i povrća, jer se ujedno gradi i veliki magacinski prostor za skladištenje i dalju distribuciju proizvoda.

Radovi u firmi ,,Risk'', foto: M.M.
Radovi u firmi ,,Risk”, foto: M.M.

Na oko 700 novih kvadrata adaptiranog prostora planirano je angažovanje novih 30 radnika, sa tendencijom proširenja radnih mesta.

Po rečima nadležnih iz ,,Risk-a” do sada su bugarski investitori u Svrljig uložili blizu 500.000 evra, te da tek predstoje ulaganja.

Radovi u firmi ,,Risk'', foto: M.M.
Radovi u firmi ,,Risk”, foto: M.M.

Kako je najavljeno pogon će početi sa radom krajem novembra tekuće godine, kada bude pušten u rad i tunel za zamrzavanje i kada stignu dodatne mašine za preradu iz Bugarske.

SARADNJA SA POLJOPRIVREDNICIMA 

Plastenici širom Svrljiga, foto: Arhiva / Svrljiške novine
Plastenici širom Svrljiga, foto: Arhiva / Svrljiške novine

Posle razgovora sa predstavnicima ,,Risk-a” velike su šanse da Svrljižani i Svrljižanke koji imaju plastenike, u čemu pomaže i Opština Svrljig kroz program plasteničke proizvodnje, plasiraju svoju robu baš u svom gradu – kompaniji ,,Risk”, koja će od voća i povrća vršiti preradu do gotovog proizovda.

Cilj je da kroz nekoliko meseci uposlimo i kooperante koji će indirektno raditi i plasirati svoje poljoprivredne proizvode ovoj firmi. U dogovoru sa nadležnima za početak potrebno je 100 ljudi koji će sarađivati sa njima, kaže Miletić.

MILETIĆ I MINISTAR KNEŽEVIĆ PRE OTVARANJA OBIŠLI ZGRADU DANAŠNJEG ,,RISK-a”

Arhivska fotografija, Knežević i Miletić u prostorijama ,,Progresa''
Arhivska fotografija, Knežević i Miletić u prostorijama ,,Progresa”

Narodni poslanik Milija Miletić i ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, pre otvaranja i započinjanja poslova obišli su objekat nekadašnje firme ,,Progres”, danas ,,Risk inženjering”.

Poseta ministra dogodila se početkom maja 2017. godine.

Tada je dogovorena i logistička podrška ministarstva i bolja saradnja sa opštinom po pitanju ulaganja i razvoja privrede.