Search
Close this search box.
Vraća se korenima
Broj pregleda

Akademik Ljubinko Radenković posetio rodnu Plužinu i Centar za kulturu u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

U utorak, 6. avgusta, u prostorijama Centra za turizam, kulturu i sport održan je sastanak predstavnika centra i direktora javnih preduzeća i ustanova sa akademikom Ljubinkom Radenkovićem.

Sastanak, foto: M.M.
Sastanak, foto: M.M.

Sastanak ranije dogovoren u Beogradu održan je u prostorijama biblioteke ,,Gordana Todorović”, u zgradi Centra, a u ime domaćina predsednica opštine Jelena Trifunović i direktor CTKS Miroslav Marković gosta iz Srpske akademije nauke i umetnosti upoznali su sa radom javnih ustanova i preduzeća na teritoriji svrljiške opštine, te radom Centra i biblioteke.

Jedna od tema bila je i razvoj seoskih naselja, za šta se u SANU zalaže srpski filolog, etnoligvista, folklorista, istoričar književnosti i etnolog Ljubinko Radenković koji je rodom iz Plužine, kod Svrljiga.

Kada je reč o selu i razvoju seoskih naselja, Radenković je rekao da će svoju kuću u selu Plužina ustupiti Opštini kako bi od nje napravili mali etno muzej i gostinsku sobu – što će selu više značiti nego da zvrji prazna.

Miletić i Radenković, foto: M.M.
Miletić i Radenković, foto: M.M.

Narodni poslanik Milija Miletić kaže da je njegova politika usmerena ka razvoju sela i manjih opština, uz podršku mladima i poljoprivrednicima. On je predložio da se u toku dana obiđe imanje Radenkovića, da se sagleda stanje i preduzmu dalje mere za realizaciju ideje.

Inače, sastanku u CTKS Svrljig prisustvovali su predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović, njen zamenik Gradimir Milosavljević, pomoćnik Miloš Petrović, predsednica SO Svrljig Tatjana Lazarević, direktor Srednje škole Bojan Petrović, direktorka Centra za socijalni rad Jelena Đorđević, direktor Doma zdravlja Svrljig Ljutomir Davidović, direktor CTKS Miroslav Marković i narodni poslanik Milija Miletić.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano