Srećna slava

Obeležena Trnova Petka u Izvoru kod Svrljiga

Broj pregleda

U četvrtak, 8. avgusta, u hramu posvećenom Svetoj Petki u Izvoru, nadomak Svrljiga, obeležena je slava Prepodobnomučenica Paraskeva — Trnova Petka.

Slavski dan, foto: M.P.
Slavski dan, foto: M.P.

Liturgijom i litijom oko hrama obeležen je ovaj dan kome su prisustvovali meštani Izvora i okolnih sela, ali i predstavnici Opštine Svrljig, te narodni poslanik Milija Miletić i direktor Centra za turizam, kulturu i sport Miroslav Marković, svrljiški privrednici i drugi.

Slavski dan, foto: M.P.
Slavski dan, foto: M.P.

Svetu Liturgiju služio je otac Nikola Miljković, paroh svrljiški.

Slavski dan, foto: M.P.
Slavski dan, foto: M.P.

Hram Svete Paraskeve na Vrelu nalazi se na oko dva kilometrara jugoistočno od sela, na manjem uzvišenju kraj jakog izvora nazvanog Vrelo, opkoljenog brojnim starim hrastovima i jelama.

Zahvaljujući uzvišenju, a i veličini objekta, hram dominira ovim krajem i vidljiv je sa velike udaljenosti.

Zanimljivo je istaći da ovaj hram ima sličnosti sa crkvom u Boljevcu i sa nekim crkvama u okolini Beograda, posebno sa crkvom u selu Vinči podignutom 1852. i u Velikoj Moštanici iz 1858. godine.

Pročitajte i

Gradska slava, foto: D.R.

Obeležena gradska slava u Svrljigu

Juče je u porti svrljiške crkve Sv. car Konstantin i carica Jelena obeležena gradska slava. Uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, vernika, visokih funkcionera iz Svrljga i

Danas je Sveti Mrata

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog mučenika Stefana Dečanskog – Mratindan. Danas je i velikomučenik Sveti Mina. Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *