NAJVEĆA SLAVA U SRBA: U susret Svetom Nikoli

Broj pregleda

Jedna polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako su stariji govorili, idu u goste. 

Sveti Nikola je hramovna slava i manastirska slava Srpske pravoslavne crkve.

Ovom svecu je posvećeno više od 600 crkava.

sv nikola

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Slavi se i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se i u celom hrišćanskom svetu.

Praznuje se kao dečji praznik u zemljama zapadne Evrope, jer tada deca dobijaju poklone ako su bila poslušna.

Svrljiška crkva, foto: M. Miladinović, Svrljiške novine
Svrljiška crkva, foto: M. Miladinović, Svrljiške novine

.::VEROVANJE::.

Svetog Nikolu su već za života smatrali svecem i prizivali u pomoć.

Prema verovanju, on može da izleči svaku boljku. Mnoga čuda su se desila zbog njegovih moštiju koje mirotoče. Bolesni koji su mu se molili, kako kažu verovanja, uspeli su da povrate vid, prohodaju, a gluvima se vratio i sluh. Na današnji dan bi trebalo posaditi pšenicu, da bi izrasla do Božića.

Nikola je rođen u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji, od roditelja Teofana i None, u vreme rimskog cara Valerijana. Još kao dete Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, arhiepiskop, “proizveo” za sveštenika grada Mira.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, razdelio je siromašnima svu nasleđenu imovinu.

Pročitajte i

Gradska slava, foto: D.R.

Obeležena gradska slava u Svrljigu

Juče je u porti svrljiške crkve Sv. car Konstantin i carica Jelena obeležena gradska slava. Uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, vernika, visokih funkcionera iz Svrljga i

Ojagnjilo se svrljiško jagnje na Sv. Nikolu

Dobili smo Nikolu, prinovu jagnje na Svetog Nikolu, kaže Miletić za portal ,,Svrljiške novine”. On je iskoristio priliku i svim svojim građanima i građanima Srbije

Danas je Sveti Mrata

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog mučenika Stefana Dečanskog – Mratindan. Danas je i velikomučenik Sveti Mina. Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *