Hram Svete Trojice u Prekonogi

Broj pregleda

Na oko dva kilometaa jugozapadno od sela, na mestu zvanom Rumenjak, nalazi se novosagrađeni hram Svete Trojice.

Crkva Svete Trojice u Prekonogi, foto: M. Miladinović / Svrljiške novine
Crkva Svete Trojice u Prekonogi, foto: M. Miladinović / Svrljiške novine

Hram je izgrađen na mestu gde je nekada bio stari hram. Na mestu gde je sada sagrađen novi hram nalaze se i ukopana dva kamena spomenika. Na jednom koji je kameni krst, zapisano je „podiže selo Prekonoga na Svetu Trojicu 1926. godine.“ Tanašnji hram osvećen je 2005. godine.

Inače, ova svetinja vidi se sa glavnog državnog puta koji vodi ka Zaječaru i Nišu i jedna je od lepših u svrljiškoj opštini.

Sveto Trojstvo ili Sveta Trojica (grč. Τριάδα, lat. Trinitas) hrišćanska je verska dogma utvrđena na crkvenim saborima iz 4. veka, po kojoj je jedan Bog u trima ličnostima (grč. ипостас): Oca, Sina i Svetog duha.

Štit vere (lat. Scutum Fidei), srednjevekovni simbol Trojice u zapadnom hrišćanstvu
Štit vere (lat. Scutum Fidei), srednjevekovni simbol Trojice u zapadnom hrišćanstvu

Iako se sama reč trojstvo ne nalazi u Bibliji, verovanje u trojicu (trinitarizam, trojičnost), odlika je većine hrišćanskih crkava i smatra se „centralnom dogmom hrišćanske teologije”. U zapadnom hrišćanstvu preovlađuje mišljenje da je trojična doktrina rezultat dugotrajnog proučavanja Biblije od strane Crkve. Nasuprot tome, Pravoslavna crkva tvrdi da je dogma o Svetoj Trojici deo vere koju je primila usmenim putem od Isusa Hrista preko apostola, i da je kao takva oduvek bila deo vere Crkve.

Tokom istorije, neke hrišćanske zajednice su odbacivale trinitarnu poziciju, naglašavajući Božje jedinstvo (kao što je to u islamu, stub vere), kao npr.: arijanstvo, monofizitstvo (koptska, jermenska i etiopska crkva), modalizam, unitarijanizam. Potpuno odvojenu ljudsku i božansku prirodu Hrista propovedaju nestorijanci. Neke crkve imaju zasebne hristološke teorije, npr.: mormoni, Jehovini svedoci.

Ovaj tekst je nastao u cilju promocije opštine Svrljig i crkvene opštine Svrljig kroz projekat koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig.

Pročitajte i

Hram Svetog Nikolaja u Lalincu

Hram svetog Nikole u Lalincu nalazi se na kraju sela. Podignut je 1925.godine. To je jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom i zvonikom nad pripratom. Građen

Sveti Nikola, crkva u Drajincu, foto: Fejsbuk stranica ''Drajinac'': https://www.facebook.com/Drajinac/

Hram Svetog Nikolaja u Drajincu

Hram svetog Nikole u Drajincu je novijeg datuma i nalazi se u centru sela. Sagrađen je 1938. godine u vizantijskom stilu, sa šestostranim tamburom i

Crkva u Svrljigu, foto: M. Miladinović

Hram Svete Trojice u Grbavče

Hram Svete Trojice nalazi se u neposrednoj blizini sela Grbavče. Na ulaznim vratima na kamenoj ploči ispisano je: „ Hram Svete Trojice podigoše seljani sela

Hram Svetog proroka Ilije u Niševcu

Hram Svetog proroka Ilije nalazi se u selu Niševac na oko 5 kilometara od gradskog naselja.  Severno od sela, u podnožju planine Bogdanice, nalazi se

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *