Search
Close this search box.
Broj pregleda

Hram Svetog Nikolaja u Drajincu

Podeli sa prijateljima:

Hram svetog Nikole u Drajincu je novijeg datuma i nalazi se u centru sela.

Sveti Nikola, crkva u Drajincu, foto: Fejsbuk stranica ''Drajinac'': https://www.facebook.com/Drajinac/
Sveti Nikola, crkva u Drajincu, foto: Fejsbuk stranica ”Drajinac”: https://www.facebook.com/Drajinac/

Sagrađen je 1938. godine u vizantijskom stilu, sa šestostranim tamburom i velikim ulaznim vratima sa dva stuba. Živopisana je 1938. godine. Hram nije građen na ostacima nekog starijeg sakralnog objekta. U porti hrama, levo od ulaznih vrata ukopan je stari krst, izrezan od kamena peštera, prema zapisu 1829. godine, a obnovljen je prema zapisu, 1908. godine. Krst je kao i hram posvećen svetom Nikoli. Podignut u poslednjim godinama vladavine Turkaka,ovaj kamen beleg predstavlja letopisnu istinu vremena u kome je nastao.

sveti nikola 1Sveti Nikola (grč. Άγιος Νικόλαος; Patara, oko 270 — Mira, oko 345), u hrišćanstvu još poznat i kao Nikola Mirlikijski, Nikola Čudotvorac, svetac je u tradicionalnim crkvama, arhiepiskop Mire Likijske. U hrišćanstvu se poštuje kao čudotvorac, u istočnom hrišćanstvu još i kao zaštitnik putnika, zatvorenika i siromašnih, a u zapadnom hrišćanstvu još i kao zaštitnik gotovo svih slojeva društva, ali naročito dece.

Često se prikazuje sa mitrom na glavi, simbolom njegovog episkopstva. Sveti Nikola je dao osnovu za stavaranje lika Santa Kloza. Na osnovu njegovih žitija, u kojima se govori o poklonu Svetog Nikole za tri kćerke siromašnog čoveka, proizašao je običaj darivanja za Božić.

U porti crkve Sv. Nikole u gradu Miri, gde je su bile nekad njegove mošti, nalazi se statua sveca u liku “Božić Bate”, a uz nju prikladna vreća poklona sa dečijim likovima.

U drevnim žitijama Nikola Mirlikijsko obično se meša sa Nikolom Patarskim zbog sličnih detalja u životima svetaca: oba su rodom iz Like, bili su arhiepiskopi i poštovani su kao svetitelji i čudotvroci.

Ove sličnosti su dovele do pogrešnog zaključka koji je postojao mnogo stoleća, a to da je u istoriji crkve postojao samo jedan Sveti Nikola Čudotvorac.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Nikola se praznuje 22. (9) maja (prenos moštiju), 19. (6) decembra (dan smrti).

Četvrtak je prema sedmičnom krugu bogosluženja u Prvoslavnoj crkvi posvećen Svetom Nikoli, kao i Svetim apostolima.


Ovaj tekst je nastao u cilju promocije opštine Svrljig i crkvene opštine Svrljig kroz projekat koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano