Search
Close this search box.
Broj pregleda

Više novca za zadruge

Podeli sa prijateljima:

Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je u Nišu da se razmatra mogućnost da bude povećan iznos podsticajnih sredstava za razvoj zadruga, tako da nove zadruge dobiju do 7,5 miliona dinara, stare zadruge do 15 miliona dinara, a složene zadruge 60 miliona dinara.

zadrugari

Sastanak sa predstavnicima opština i gradova i predstavnicima zadruga inicirao je Svrljižanin Mile Davidović, predsednik Zadružnog saveza nišavskog i topličkog okruga.

Inače, Ministar Krkobabić je odmah na početku podsetio da će za podsticaj zadrugarstva ove godine biti izdvojeno 825 miliona dinara.

„Prošle godine smo pomogli razvoj 22 zadruge. Ukupno je formirano 218 zaduga“, rekao je Krkobabić na savetovanju „Podrška razvoju zemljoradničkih zadruga“ u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu.

Država razmatra mogućnost da bude povećan iznos podsticajnih sredstava za razvoj zadruga, tako da nove zadruge dobiju do 7,5 miliona dinara, stare zadruge do 15 miliona dinara, a složene zadruge 60 miliona dinara. 

Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je uda će za podsticaj zadrugarstva ove godine biti izdvojeno 825 miliona dinara.

Krkobabić navodi da država planira da na području Nišavskog okruga otvori jednu složenu zadrugu „kako bi obezbedili viši stepen prerade proizvoda koji se plasiraju na tržište“.

Prema njegovim rečima, u planu je da jedna zadruga bude otvorena i na Kosovu i Metohiji.

– Razvoj zadrugarstva je uslov za opstanak srpskih sela – istakao je Krkobabić i podsetio da je 1.200 sela u Srbiji pred nestajenjem.

„Planiramo da na ovom području otvorimo jednu složenu zadrugu kako bi obezbedili viši stepen prerade proizvoda koji se plasiraju na tržište. Planiramo i da ovde napravimo brendova sa kojima ćemo moći da se pojavimo na evropskom tržištu“, istakao je Krkobabić.
Prema njegovim rečima, u planu je da jedna zadruga bude otvorena i na Kosovu i Metohiji.

„Razvoj zadrugarstva je uslov za opstanak srpskih sela. Najveći natalitet u Srbiji imali smo kada je bilo razvijeno zadrugarstvo“, istakao je Krkobabić i podsetio da je 1.200 sela u Srbiji pred nestajenjem.

Krkobabić je istakao da je pokrenuta jedna vrsta javne rasprave u Srbiji u kojoj učestvuju zadrugari i predstavnici drugih organizacija, sa ciljem da se ponude najbolja rešenja za razvoj zadrugarstva.

On je istakao da će ta rešenja biti predstavljena članovima Odbora za selo Skupštine Srbije i poslanicima, a biće primenjena prilikom raspisivanja ovogodišnjeg konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj zadruga.

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Milija Miletić, koji je istakao značaj zadrugarstva, i da su nam  zadruge potrebne radi zaustavljanja daljeg pada poljoprivredne proizvodnje.

Zemljoradnička zadruga “Svrljižanka“ dobila je 100.000 eura bespovratnih sredstava Vlade Republike Srbije namenjenih zadrugama. Od jednog dela tih sredstava zadrugari su kupili  traktor.

izvor: Domaćinska kuća Autor: Svetlana Kovačević

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano