Search
Close this search box.
Broj pregleda

OVO JE NETAKNUTA PRIRODA SRBIJE: Pećina Samar i Prerast će vas ODUŠEVITI

Podeli sa prijateljima:

U selu Kopajkošara na petnaestak kilometara od Svrljiga nalazi se jedna od poznatijih pećina u ovom delu Srbije, pećina Samar. 

Prerast iznad ulaza u pećinu Samar
Prerast iznad ulaza u pećinu Samar

Predstavnici Udruženja ”Terra Incognita” u pratnji pomoćnika predsednice opštine Svrljig Miroslava Markovića obišli su ovu lokaciju kako bi je na vreme mapirali i na taj način upotpunili turističku ponudu opštine Svrljig.

Naime, pećina Samar je sedamdesetih godina prošlog veka bila jedna od najpoznatijih pećina na svetu i to zahvaljujući speleologu Milutinu Veljkoviću koji je u njoj postigao svetski rekord u dužini samovanja pod zemljom.Veljković je u pećini bio zazidan ravno 464 dana, od 24. juna 1969. godine do 29. septembra 1970. godine.

Opština Svrljig u proteklom periodu počela je realizaciju akcije mapiranja turističkih potencijala, a kao jedan od najvažnijih, po rečima nadležnih, biće pećina Samar, koja je veoma poznata u Evropi.

Obilazak pećine Samar i prirodnog mosta u selu Kopajkošara.

Miroslav Mirke Markovic Obilazak pećine Samar i prirodnog mosta u selu Kopajkošara.

Posted by Svrljiške novine on петак 6. април 2018.

Prerast i ulaz u pećinu Samar obiluje nesvakidašnjim prirodnim lepotama. Pored toga što je temperatura niža za desetak stepeni od realne temperature, ispod Prerasta protiče reka i uliva se u pećinu.

Prerast Samar Svrljig

Pripremamo se za predstojeću turističku sezonu, a pećina Samar biće jedna od bitnijih turističkih tačaka na našoj mapi, rekao je Marković.

pecina svrljig

Inače, u ovom delu opštine obiluje netaknuta priroda, a tursti će pored pećinskih lepota moći da uživaju i u prelepim pogledima i pejzažima koji se protežu u pojasima planina koje okružuju Kopajkošaru i samu opštinu.

Jedan komentar

  1. Istinski prelepo. Vidim ovde sve mlade ljude i drago mi je da su svoju energiju usmerili na prave stvari. Bar neko u ovoj opstini da ima pozitivnu inicijativu. Da se ne svodi cela prica samo belmuz i kondir ima Svrljig mnogo toga da ponudi i pokaze.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano