Search
Close this search box.
Broj pregleda

Odbor za obrazovanje o dualnom obrazovanju razgovarao u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

U ponedeljak, 12. februara, na praznik Sveta tri jerarha održana je sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Vlade Republike Srbije u Svrljigu.

Dualno obrazovanje, sednica Odbora u Svrljigu
Dualno obrazovanje, sednica Odbora u Svrljigu

Na ovoj sednici članovi Odbora razmotrili su jedinu tačku dnevnog reda: dualno obrazovanje – „praktično“ za svakog.

Na sednici je rečeno da je glavni izazov sa kojim se susreću male opštine pad nataliteta, a koji za posledicu ima zatvaranje školiskih i obrazovanih ustanova, nedostatak stručnog osoblja za rad u firmama i zatvaranje fabrika. Cilj lokalnih samouprava je da se Zakon o dualnom obrazovanju praktično primeni i da se roditelji i deca upoznaju sa koristima koje je ovaj zakon doneo.

Na sednici, članovi Odbora su, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, direktorima obrazovnih ustanova i privrednicima, razgovarali o izazovima sa kojima se susreću.

Direktorka srednje škole u Svrljigu Lela Mitić govorila je o uvođenju novih obrazovnih profila koji bi privukli učenike da ostanu da se školuju u Svrljigu i da se odmah nakon završetka školovanja obezbede radna mesta u lokalnim privrednim kompanijama. Govorilo se i o stipendijama koje bi se davale istaknutim učenicima za podsticaj dualnom školovanju. Kroz dualno obrazovanje učenici će postići praktična znanja neophodna za rad u struci i teoretska znanja neophodna za dalje željeno usavršavanje u poslu, rečeno je na sednici.

Sednici je predsedavao zamenik predsednika Odbora prof. dr Ljubiša Stojmirović, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora Miletić Mihajlović, Đorđe Kosanić, Milan Knežević i narodni poslanik Milija Miletić.

Odbor je ovu sednicu održao van sedišta Narodne skupštine, u Svrljigu, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.

SNIMAK CELE SEDNICE ODBORA POGLEDAJTE OVDE.

Deo teksta: Skupština Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Srećna slava

Obeležena slava Centra za turizam, kulturu i sport u Svrljigu – Sveti sveštenomučenik Đorđe Bogić

Stiže...

Početak leta – 20. juna 2024. godine

Čestitamo

Predsednik opštine Svrljig ugostio talentovanog Pavla Ilića

Srećna slava

Tradicionalno obeležen Spasovdan u Galibabincu

Dobro došli

Počeo 12. tradicionalni turnir u malom fudbalu i basketu u Drajincu

Svaka čast

Dobre sportske vesti iz Svrljiga: Škola fudbala “Aca Menta” na vrhu Fair Play lige

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano