Search
Close this search box.
Broj pregleda

Varnava predložio obnovu škole u Pirkovcu

Podeli sa prijateljima:

Iguman Varnava Nikolić, starešina manastira Sveti Arhangel u Pirkovcu, prisustvovao je sednici Odbora za obrazovanje koja je u ponedeljak održana u Svrljigu i tom prilikom prisutnim članovima i narodnim poslanicima predložio da se u budućem periodu obnovi škola u Pirkovcu kako bi se pokrenula škola reaktivne nastave u ovom selu. 

Varnava Nikolic

Navodeći da je selo zaživelo poslednjih godina, da ima više ljudi i da vernici dolaze u svrljiški kraj u velikom broju, Varnava Nikolić ističe da se stvorila i potreba za aktiviranjem škole za reaktivnu nastavu dece koja bi znanje pravim duhovnim vrednostima, veri i životu sticala u prirodi.

On poručuje da razvoj Svrljiga u turizmu i svemu ostalom treba krenuti upravo iz Popšice, Pirkovca i Labukova, gde postoje dva manastira, bazen sa termalnom vodom, vodopadi, pećine…

Varnava Nikolić je pre 15 godina došao u Pirkovac, u manastir Sv. Arhangel Gavrilo i bukvalno je preporodio taj kraj vrativši vernike i ljude crkvi i veri i ovom selu.

Vredno je istaći da je škola u Pirkovcu stara preko 200 godina, a da od 1970. godine u njoj nema đaka.  

DECA IZ SRBIJE DA POSEĆUJU PIRKOVAC I ŠKOLU

Zamenik predsednika Odbora prof. dr Ljubiša Stojmirović kaže da je ideja da se škola što pre osposbi i da to bude letnja škola. Deca bi dolazila u tu školu da uče o veštinama, da pogledaju i upoznaju svrljiški kraj koji je zbilja izuzetan.

Takođe, cilj je da roditelji dece umesto što se izlažu troškovima plaćajući odlazak na ekskurzije u inostranstvo pošalju decu u ovaj duhovni i turistički kraj Svrljiga.

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano