Search
Close this search box.
Broj pregleda

Udar po džep: Paklica deset dinara skuplja

Podeli sa prijateljima:

Akcize najviše brinu pušače. Tako će i najnovije usklađivanje po novom akciznom kalendaru od 3. jula doneti nove cene cigareta, pa će paklica biti skuplja za 10 dinara.

Iustracija, Foto: nicolamenage.co.uk
Iustracija, Foto: nicolamenage.co.uk

Odluka o povećanju cena cigareta iz vranjanske fabrike “Britiš ameriken tobako” već je objavljena u “Službenom glasniku”. Zahtevi za promene cena očekuju su i od drugih proizvođača u našoj zemlji.

Prema cenovniku BAT, paklica “pal mala” koštaće 230 dinara, za “laki strajk” biće potrebno najmanje 240, a cena ide do 260 dinara. Među najskupljim cigaretama iz ove fabrike duvana je “kent”, čija cena 340 dinara. Kako je BAT vlasnik i “Tvornice duvana Rovinj” poskupljuju i njihove cigarete. Za paklicu “ronhila” od 3. jula biće potrebno 250 dinara.

Novi akcizni kalendar za cigarete važi do 2020. Usklađivanje akciza i dalje će se računati u januaru i u julu. Po novom kalendaru, specifična akciza je “teška” 1,5 dinara i cenu paklice do sada je “opterećivala” sa 64 dinara. Od 1. jula do kraja godine država će od svake paklice uzimati 65,50 dinara.

Uz specifičnu, cigarete imaju i još jednu akcizu koja “vredi” 33 odsto od vrednosti paklice, a treći namet na duvan je porez. Tako od paklice koja na kioscima koštala 220 dinara, država na akcize i poreze uzmimala skoro 180 dinara.

Svako usklađivanje akciza za posledicu ima poskupljenje od najmanje 10 dinara po paklici. Uz 1,5 dinara specifične akcize, cena raste i zbog nameta od 33 odsto od vrednosti paklice. I na to treba dodati porez. Tako od 10 dinara, koliko poraste cena paklice, dve trećine idu državi, a ostatak dele proizvođači, distributeri i prodavci.

(Večernje novosti, M.N.S.)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano