Svrljiške novine

Broj pregleda

Udar po džep: Paklica deset dinara skuplja

Podeli sa prijateljima:

Akcize najviše brinu pušače. Tako će i najnovije usklađivanje po novom akciznom kalendaru od 3. jula doneti nove cene cigareta, pa će paklica biti skuplja za 10 dinara.

Iustracija, Foto: nicolamenage.co.uk
Iustracija, Foto: nicolamenage.co.uk

Odluka o povećanju cena cigareta iz vranjanske fabrike “Britiš ameriken tobako” već je objavljena u “Službenom glasniku”. Zahtevi za promene cena očekuju su i od drugih proizvođača u našoj zemlji.

Prema cenovniku BAT, paklica “pal mala” koštaće 230 dinara, za “laki strajk” biće potrebno najmanje 240, a cena ide do 260 dinara. Među najskupljim cigaretama iz ove fabrike duvana je “kent”, čija cena 340 dinara. Kako je BAT vlasnik i “Tvornice duvana Rovinj” poskupljuju i njihove cigarete. Za paklicu “ronhila” od 3. jula biće potrebno 250 dinara.

Novi akcizni kalendar za cigarete važi do 2020. Usklađivanje akciza i dalje će se računati u januaru i u julu. Po novom kalendaru, specifična akciza je “teška” 1,5 dinara i cenu paklice do sada je “opterećivala” sa 64 dinara. Od 1. jula do kraja godine država će od svake paklice uzimati 65,50 dinara.

Uz specifičnu, cigarete imaju i još jednu akcizu koja “vredi” 33 odsto od vrednosti paklice, a treći namet na duvan je porez. Tako od paklice koja na kioscima koštala 220 dinara, država na akcize i poreze uzmimala skoro 180 dinara.

Svako usklađivanje akciza za posledicu ima poskupljenje od najmanje 10 dinara po paklici. Uz 1,5 dinara specifične akcize, cena raste i zbog nameta od 33 odsto od vrednosti paklice. I na to treba dodati porez. Tako od 10 dinara, koliko poraste cena paklice, dve trećine idu državi, a ostatak dele proizvođači, distributeri i prodavci.

(Večernje novosti, M.N.S.)

NAJNOVIJE NA PORTALU

VAŽNO

VAŽNO SAOPŠTENJE OPŠTINE SVRLJIG POVODOM PRUŽANJA BESPLATNE PRAVNE POMOĆI…

Politika

Boris Tadić u poseti Svrljigu (VIDEO)

Zdravlje na prvom mestu

Briga o zdravlju: Preventivni pregledi u Domu zdravlja Svrljig!

Sport

KK “Svrljig” u akciji: Duel sa “Academy” u Leskovcu

Pomoć Vojske Srbije

SVRLJIG: Stigla vojna vozila visoke prohodnosti za prevoz interventnih ekipa EPS-a

Politika

USS KONVENCIJA: Miletić uputio kritike zbog nedostatka struje u selima

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležen i u Svrljigu

EKONOMIJA

Paklica cigareta koštaće 450 dinara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *