Search
Close this search box.
Broj pregleda

OŠ ”Dobrila Stambolić” proslavlja svoj dan

Podeli sa prijateljima:

U subotu, 20. maja, Osnovna škola ”Dobrila Stambolić” proslaviće svoj dan svečanom sednicom u sali škole. 

OS Dobrila Stamboli

Proslava počinje u 11,30 časova.

O DOBRILI STAMBOLIĆ

Dobrila Stambolić bila je učiteljica i partizanka. Školu za učiteljicu završila je 1933. godine u Užicu, gde je postala i član SKOJ-a. Služila je u Bjeličkom srezu. Prebačena je u Svrljiški okrug 1939. godine i postavljena za učiteljicu tek otvorene škole u selu Gojmanovac, gde je veoma brzo stekla poverenje tamošnjih stanovnika. Uveče je deci čitala knjige i podučavala ih raznim korisnim ručnim radovima.

Odmah se povezala sa komunistama i odigrala veliku ulogu u razotkrivanju Nemaca. Posle okupacije je radila na podizanju ustanka. Da bi je sprečili u tome, Nemci su je uhapsili i doveli u Svrljig. Međutim, uz pomoc dr. Milenka Hadžica (njegovo ime nosi apoteka i ulica u Svljigu) i grupe aktivista, Dobrila je uspela da pobegne u Niš ,pa u Leskovac. Oktobra 1941. godine primljena je u Babički partizanski odred i postala komesar prve čete. Bila je hrabra, služila je kao odličan primer drugima.

Pod lažnim imenom Radmila Marković, Dobrila Stambolić je zarobljena, a posle saslušanja u policiji (29. marta 1942. ) predata je nemačkom logoru sa još šestoro zarobljenih partizana. Dobrilu, kao i ostale partizane ,identifikovao je Branko Stojanović Ladovina. On je otkrio Dobrilu i kazao da ona nije Radmila Marković, već Dobrila Stambolić, komesar jedne partizanske čete. Kada su to saznali fašisti, uporno su pokušavali nešto da saznaju od nje o snabdevanju oružjem i drugim potrebninama. Stavljali su je na najteže muke, sa saslušavanja izlazila je prebijena i sva u modricama. Ostali zarobljenici su se trudili da joj dostave u samicu što više hrane. Gledali su kako su joj Nemci jednog vrelog letnjeg dana naredili da stoji u stavu mirno nekoliko sati i gleda u sunce.

Streljana je 17. oktobra 1942. godine.

Njeno ime naša škola nosi još od završetka Drugog svetskog rata.

(Tekst o Dobrili Stambolić preuzet sa sajta Škole)

2 Komentara

  1. Spomen bista Dobrili Stambolić nalazi se u dvorištu ispred ulaza u osnovnu školu koja nosi njeno ime. Oko biste je uređen prostor i vidi se da se neko brine o spomen obeležju. Sasvim druga priča je spomen obeležje dr Milenka Hađića čija se bista nalazi u dvorištu doma zdravlja u Svrljigu,a spomen ploča na Svrljiškom groblju. O ovim obeležjima se niko ne brine. Spomen bista je zapuštena,zaklonjena kontejnerima a spomen ploča je čak i oskrnavljena kao i spomenik žrtvama fašizma u gradskom parku (uskoro će ostati bez teksta pošto se skidaju slova. Ovako se odaje priznanje i čuva nasleđe onih koji su se borili protiv fašizma najvećeg zla u istoriji čovečanstva. Ipak hvala im i večna slava.

  2. Skoli srecan praznik i direktoru svaka cast na uredjenju i odrzavanju spomen biste.Direktora Doma zdravlja treba da bude sramota sto je zapustio spomen obelezje a i ceo Dom zdravlja gde vlada opste rasulo.Na pregled cekamo po mesec dana i vise.Nikad gore stanje nije bilo,opsti javasluk na opstu praksu.Katastrofa.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano