Search
Close this search box.
OBUKA U SVRLJIGU
Broj pregleda

Obuka za poljoprivrednike – povrtare

Podeli sa prijateljima:

U opštini Svrljig protekle nedelje je održana još jedna u nizu obuka za poljoprivrednike koju organizuje Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO predavanje u Svrljigu

Nakon obuka za ratare, voćare i vlasnike poljoprivredne mehanizacije, predavanja su organizovana za svrljiške povrtare.

Tema seminara bila je adaptacija povrtarske proizvodnje (i na otvorenom polju i u plastenicima) na klimatske promene. Osim ove teme, povrtari su imali priliku da čuju više i o tome šta se promenilo u povrtarskoj kulturi u poslednjem veku a pod uticajem klime, koliko je značaj navodnjavanja i đubrenja u povrtarstvu, ali i da saznaju kako da povećaju ekonomsku isplativost gajenja povrća.

Jednodnevni seminar za povrtare je deo programa edukacije poljoprivrednih proizvođača koji finansira Evropska unija u okviru programa „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“ a iz pretpristupnih fondova IPA 2014. Naredni trening planiran je za stočare i održaće se krajem februara 2017.godine.

Predstavnik organizacije FAO, Ljiljana Isić je navela da je Svrljig u prethodnom periodu dobio veliku podršku od strane ove organizacije, a da je u toku obrada novih zahteva za pomoć. Istakla je da će veliki broj prijava biti odbijen, najčešće zbog toga što se podnosilac prijave ne bavi poljoprivredom ili iz razloga što je porodica podnosioca prijave dobila pomoć u prethodnom periodu.

Takođe je navela da je broj prijavljenih, ne samo u Svrljigu već i u ostalim opštinama, višestruko veći od procenjenog pa će zbog ograničenih sredstava najverovatnije biti podeljeni samo paketi stočne hrane.

Do kraja marta će se znati da li će svi podnosioci čije su prijave prihvaćene dobiti pomoć ili će biti napravljena rang lista na osnovu bodova.

4 Komentara

  1. sve je to lepo,ali od kada su pre vise godina naucnici poceli da obucavaju seljake o poljoprivredi,i poljoprivrede i seljaka sve manje.Mozda je za poljoprivredu potrebna neka mudrija i iskrenija pomoc oppstinskih vlasti

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano