Search
Close this search box.
Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine
Broj pregleda

Gulijan može da bude zanimljiv turistima! VIDEN ZMAJ JE ŽIVEO OVDE?

Podeli sa prijateljima:

Viden zmaj, istina ili zabluda, još uvek nerazotkrivena misterija koja može da bude okidač za dolazak mnogih turista u Svrljig. 

Selo Gulijan, centar, foto: Svrljiške novine
Selo Gulijan, centar, foto: Svrljiške novine

Naime, radi se o selu Gulijan gde postoji legenda, i dan danas je znaju seljaci, da je na ovim prostorima živeo Viden zmaj koji je otimao devojke na verske praznike Spasovdan i Đurđevdan.

Zanimljiv je podatak da se kod Gulijana nalaze i ostaci drevnog prahrišćanskog hrama. Ne zna se kom bogu je bio posvećen, ali postoje zapisi da je postojao i da još i danas postoiji.

Crkva u selu Gulijan, foto: Svrljiške novine
Crkva u selu Gulijan, foto: Svrljiške novine

Na ovim prostorima, vekovima unazad, verovalo se da zmaj može da zaboravi na svoje dužnosti i krene u ljubavne avanture, dok se u selima u zaječarskom okrugu smatralo, odnosno krivili su žene za koje se mislilo da žive sa zmajem jer donose sušu zemlji, tj. selu u kome žive.

U raznim zapisima možete pronaći da se zmaj proterivao opštom bukom, zvonjenjem u klepetuše, duvanjem u pištaljke, lupanjem u kante, tarabe itd. Ljudi su ulazili u dvorišta i pretresali sva skrovita mesta, prevrtali sanduke, kace, korita. Običaj se nazivao „mugajle“.

Sreće se verovanje da je bilo i ženskih zmajeva, mada postoje mnoga verovanja. Kod nas u Svrljigu i okolini verovali su da žena može da se oslobodi zmaja ako se poda ,,nečistoj veri” (nehrišćaninu).

Takođe, verovalo se da žena može odbiti zmaja ako pri sebi ima česticu loja od sagorelog zmaja..

LOJ POMAGAO…

Takav loj mogao se pronaći tek kad sagori šuplje drvo u kome se verovalo da se nalazi stanište zmaja, odnosno gde boravi zmaj.

Sve u svemu, priča jeste zanimljiva, ali koliko je tačna ni sami meštani Gulijana ne znaju. Jedni kažu da je to sve izmišljeno da se plaše ,,mala deca”, drugi delimično veruju, dok veoma mali broj njih klima glavom i potvrđuje da je zmaj zaista i boravio ovde.

Međutim, ovo može biti izuzetno lepa priča za turiste koji mogu posećivati ovo selo, te da kroz takav vid turizma zamrli Gulijan možda ponovo zaživi, ovog puta uz pomoć Zmaja Videna.

NAJBLIŽI PUT: Preko Svrljiga do Stare planine 2(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine” koji je sufinansiran izjavnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano