TURIZAM
Broj pregleda

Kule kao turistička destinacija sa bogatom istorijskom pričom

Opština Svrljig se prostire na području izuzetno bogate kulturno-istorijske zaostavštine, pa samim tim ima veliki predispozicije za pokretanje turizma na teritoriji cele opštine.

Pogled na stari grad Svrljig, foto: Svrljiške novine
Pogled na stari grad Svrljig, foto: Svrljiške novine

Tim povodom, pomoćnik predsednice opštine Svrljig Miroslav Marković obišao je područje starog grada Svrljiga, na potezu između Niševca i sela Varoš, gde su se nekada nalazili  ostaci starog grada u vidu kula.

Marković ističe da je ovaj deo Svrljiga veoma značajan kada je u pitanju razvoj turizma, prvenstveno jer se nalazi na odličnoj lokaciji, obezbeđenoj prilaznim putem u ataru dva sela – Niševca sa jedne i Varoši sa druge strane.

Da je Svrljig bogat istorijskom prošlošću svedoče brojni materijalni dokazi u vidu alata, oruđa, oružja koji su pronađeni na više lokaliteta u svrljiškoj opštini. U Svrljigu su arheolozi pronašli i rimska naselja, kupatila i još mnogo toga, što govori o tome da Svrljig ima priliku da turističku ponudu upotpuni mnogim segmentima iz prošlosti, kaže Marković.

On ističe da je jedan od najznačajnijih lokaliteta upravo kod sela Niševca – ‚‚Timacum Maius”.

Miroslav Marković na terenu
Miroslav Marković na terenu

Zadatak svih nas jeste da sačuvamo, ali i da na pravi način osmislimo i upotpunimo našu turističku ponudu, rekao je Marković.

Kada su u pitanju kule starog grada Svrljiga, prvi zadatak je rekonstrukcija puta do same kule – obezbeđivanjem rukohvata, uređenjem staze i postavljanjem mape, odnosno turističke signalizacije.

Opština Svrljig u narednoj godini planira da u saradnji sa mnogim organizacijama, donatorima i EU fondovima aplicira za uređenje ovog dela kako bi se uvrstio u turističku ponudu, kako bi na taj način zaživela sela u okruženju.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

1 Komentara

  • Podrzavam svaku akciju za unapredjenje naseg sela, obnovu kule i stare crkvice posvecene Sv. Pantalejmonu, jednu od najstarijih poznatih u kraju….

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *