Search
Close this search box.
RADIKALI NA 7%
Broj pregleda

Raste podrška desnici u Srbiji

Podeli sa prijateljima:

Najnovija istraživanja pokazuju da na političkoj sceni Srbije sve veću podršku imaju stranke desnog centra, a najveći skok zabeležila je SRS.

politija

Kada bi sutra bili održani izbori, prema istraživanjima Ipsos stratedžik marketinga, oni građani Srbije koji bi izašli na biračka mesta dali bi 50% podrške vladajućoj SNS, dok bi njen koalicioni partner iz Vlade Srbije SPS osvojio 8% glasova.

Iznenađujuće treće mesto zauzela bi Srpska radikalna stranka sa 7% podrške, dok bi iznad cenzusa ostali još Dveri (6,6%) i DS (6,1%).

Ovakvi podaci dovode do zaključka da su stranke sa desnim usmerenjem (SRS, Dveri) u porastu podrške.

Najveći skok u rejtingu zabeležili su radikali, hvale se da imaju konstantan priliv novih članova, ali su svesni i da bi za eventualni prelazak cenzusa bio zaslužan i povratak lidera Vojislava Šešelja.

“Sada ljudi jasnije priznaju da je puzanje ka EU i te kako bolno za svakoga u Srbiji. Polako, ali sigurno postaje prihvatljiv naš program, nikako EU, nikako NATO“, kaže Zoran Krasić iz SNS.

Građani su se zasitili istih lica koja gledaju decenijama unazad. To bi mogao da bude razlog i za skok popularnosti Dveri, bar tako oni tvrde.

“Mi smo nova snaga, smena političkih generacija. Mi donosimo ekonomski patriotizam, strane banke idu u drugi, a domaća preduzeća u prvi plan“, rekao je Boško Obradović iz Dveri.

Stranke desnog centra jačaju poslednjih godina i u Evropi, ipak, direktorka Centra za evro-atlanske studije Jelena Milić smatra da je njihovo jačanje u Srbiji opasno.

“U Srbiji evro-konsenzus nije jak, a ni reforme bezbednosti i pravosuđa nisu do kraja sprovedene. Mi nismo do kraja stabilno društvo koje takve trendove može da apsorbuje“, kaže Milićeva.

Analitičari jačanje desnice povezuju i sa strahom od novog hladnog rata, ali i od loših ekonomskih trendova.

b92

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano