UNIŠTENO OKO 17.500 HEKTARA ŠUMA
Broj pregleda

Ledene kiše pričinile višedecenijsku štetu

Štete koje su ledene kiše pričinile šumama na području jugoistočne Srbije, višestruke su. Da bi se obnovilo ono što je uništeno potrebno je nekoliko decenija.

Nevreme-u-Svrljigu

Stručnjaci kažu da su ledene kiše izazvale pravu ekološku katastrofu na području jugoistočne Srbije. Uništeno je 17.500 hektara šuma, oko 500.000 kubika stabala koja se moraju izvući iz šume.

Najpre se moraju ukloniti stabla zimzelenog drveća, jer su ona najpodložnija širenju šumskih bolesti.

“Trudićemo se da u narednom periodu iskoristimo svu drvnu masu. Nadam se da ćemo imati kapaciteta”, kaže Miloš Srećković, predsednik Nadzornog odbora JP  Srbijašume. “Ako vam kažem da je oko 200 dana mogući period intenzivnog rada u šumi, u toku godine potrebno je da pedesetak traktora svakodnevno radi na ovim površinama, 30-40 buldožera i druge mehanizacije uz ovih 400-600 ljudi.”

Štete u šumama su višestruke, naglašava dr Predrag Aleksić, v.d. direktora JP Srbijašume:

“Čekanje 40 do 120 godina da dođemo na početnu poziciju gde su šume bile pre ove katastrofe. Šteta je i ekonomska, i ekološka, i socijalna. Najveća je ekološka, a direktne štete iznose od 20-25 miliona evra, a ekološka je 200-250, a možda i 300 miliona evra.”

Javno preduzeće Srbijašume u otklanjanju posledica prošlogodišnjih ledenih kiša, očekuje pomoć države, ali i sredstva EU iz Fonda solidarnosti i Fonda za ruralni razvoj.

(rts)

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *