Svrljiške novine

RADIKALNI ŠTRAJK
Broj pregleda

Prosvetni radnici sutra potpuno obustavljaju rad

Podeli sa prijateljima:

Prosvetni radnici sutra će potpuno obustaviti rad i neće držati časove u školama, već će organizovati proteste u Beogradu i svim većim gradovima u zemlji.

552722 matematicka gimnazija171114ras foto goran srdanov 018 f

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete najavili su da će protest u Beogradu početi u 12.05 okupljanjem na Trgu Nikole Pašića i da će zatim uslediti šetnja do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete.

“Očekujemo da se nastava ne održi u oko hiljadu škola u zemlji”, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

Prosvetni radnici počeli su štrajk 17. novembra, a od tada se u većini škola nastava odvija skraćeno. Oni zahtevaju da budu izuzeti iz smanjenja plata u javnom sektoru i da budu uvedeni platni razredi.

“Odlučili smo se za radikalizaciju štrajka, jer smatramo da su pregovori sa Ministarstvom prosvete oko štrajkačkih zahteva zapali u debeo ćorsokak i nadamo se da ćemo na ovaj način osvežiti pregovore”, kazao je Dragan Matijević.

On je naveo da će poptuna obustava rada biti samo u ponedeljak, a da će se posle toga nastava održavati u trajanju od pola sata.

“Planiramo da tokom nedelje donesemo odluku da se prvo polugodište ne završi, odnosno da se ne održe sednice odeljenskih veća i na taj način đacima zvanično ne verfikuje postignuti uspeh, ali će oni biti upoznati sa ocenama koje su zaključene”, rekao je Matijević.

On nije mogao da precizira da li to znači da će biti odložen početak drugog polugodišta.

“To je poruka za Ministarstvo prosvete da mora da se bavi obrazovanjem, da mora da vodi računa da ono bude kvalitetno, a ne da se bori protiv prosvetnih radnika”, kazao je predsednik Unije sindikata.

Ministarstvo: Kršenje zakona

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvalo je danas prosvetne radnike da nezadovoljstvo iskažu poštujući zakon, jer, kako su naveli, potpuna
obustava rada najavljena za 22. decembar predstavlja kršenje prosvetnih zakona, kao i Zakona o štrajku.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, škole su u obavezi da obezbede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta, te su direktori škola u obavezi da zaštite učenike, kao i da pokrenu disciplinski postupak protiv onih koji krše zakon.

Iz Ministarstva navode da su sindikati odbili ponudu Vlade da okončaju štrajk, a da se nastavnicima isplati jednokratna novčana pomoć iz sredstava koja su obezbeđena budžetskim uštedama u poslednjem kvartalu 2014.

Kako se ističe, svi ostali zahtevi sindikata, a koji se tiču usaglašavanja kolektivnog ugovora, rada na izmeni krovnog zakona u prosveti, kao i saradnje sindikata i Ministarstva tokom uvođenja platnih grupa i razreda su već usaglašeni.

“U Vladi Srbije postoji puno razumevanje za veliki broj problema sa kojima se susreću prosvetni radnici, koji rade veoma značajan i odgovoran posao. Takođe, postoji i velika zabrinutost za štetu koja se, naročito kroz nezakoniti štrajk, nanosi učenicima u Srbiji”, dodali su.

 (Blic)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobra vest

Preventivni pregledi pacijenata u Domu zdravlja Svrljig

Politika

Predsednik Srpskog pokreta Dveri posetio Svrljig i razgovarao s građanima

Hronika

Stradala osoba u današnjem požaru u ulici Vase Albanca

VAŽNO

VAŽNO SAOPŠTENJE OPŠTINE SVRLJIG POVODOM PRUŽANJA BESPLATNE PRAVNE POMOĆI…

Politika

Boris Tadić u poseti Svrljigu (VIDEO)

Zdravlje na prvom mestu

Briga o zdravlju: Preventivni pregledi u Domu zdravlja Svrljig!

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Država časti sa još 20.000 vaučera

VAŠAR

(NE)propisno parkiranje

POSLE DUŽE PAUZE

Žurka za vikend u Svrljigu

MOJE SELO

Poljoprivredni kutak: Uzgoj pilića

SREDNJA ŠKOLA

Film ”Operacija dnevnik” (VIDEO)

NIŠ

Veliki broj mladih podržava politiku USS

PISMO SRBINA IZ AMERIKE

Evo šta da očekujete ako se odselite iz Srbije

SMEH DO SUZA

JUG: Živo tele provozao u “jugiću”

2 Responses

  1. Sta ih molite dajte im otkaze pa valjda na birou ima ko hoce da radi za te pare.

  2. Puna podrska prosvetnim radnicima uz vas smo,a premijer je njegova vlada je kriva niko drugi ,jer je upravo izjavio da podnosi ostavku i odlazi jednu pravu stvar i potez koji je povuko a kad neko iz vlade prvi to kaže izbori su blizo zato premijeru narod te nezeli više ZIVEO Dr.VOJISLAV SESALJ Ziveo Svrljig na čelu SRS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *