Search
Close this search box.
SRBIJA
Broj pregleda

Keš za treš

Podeli sa prijateljima:

Razvoj tehnologije i pojava novih jeftinijih uređaja, doprineo je da sve manji broj građana pokvarene kućne aparate popravlja, već ih zamenjuje novim. Da bi se lakše oslobodili stare bele tehnike, brine karavan “Keš za treš”, koji je drugi put ovog meseca posetio Šabac.

1 Kes za tres 1 nnn

Stara veš mašina, frižider i televizor, godinama su Draganu Mitrović iz Šapca nepotrebno zauzimali prostor. Karavanu “Keš za treš”, predao je neispravne uređaje, a zauzvrat, zadovoljno kaže, dobio novac.

“Jako dugo mi je stajao taj otpad, pravio mi je problem, pogotovo što se stalno preseljavam, tako da je ovo odlična prilika da se otarasim otpada, pogotovo kabastog, ovog tipa, bela tehnika, ovako da ga sam odlažem i trošak, i nema se ni gde, ovako je dobra prilika da se to odnese, bez nekih većih problema”, kaže Dragan Mitrović iz Šapca.

Iako se 90 odsto dotrajalih uređaja može ponovo iskoristiti, prosek recekliranih starih aparata u Srbiji je oko pola kilograma po stanovniku, dok je u Evropi taj broj nekoliko puta veći.

“Čuo sam za reciklažu, ali nisam znao da se za stari uređaj mogu dobiti pare. Često stare uređaje viđamo bačene pored puta, čini mi se da ljudi nemaju dovoljno razvijenu svest o tome da te uređaje mogu da recikliraju. Malo naši građani znaju o tome, i malo pridaju pažnju, u svetu više od 90 odsto ide u reciklažu, kod nas uglavnom vrlo malo”, kažu Šapčani.

Za reciklažu starog elektronskog i električnog otpada u Srbiji, prema nekim procenama, potrebno je oko pet godina.

“Svi zainteresovani građani koji žele da se oslobode svojih dotrajalih uređaja, potrebno je da nas pozovu sa fiksnog telefona, na našu besplatnu telefonsku liniju 0800 250 000 tom prilikom ostave spisak uređaja kojih žele da se oslobode i svoje podatke, kada iz jednog grada sakupi dovoljan broj poziva, ekipe Set reciklaže će doći, preuzeti uređaje i ispaltiti građanima novac”, kaže Aleksandra Nestorović, Set reciklaža.

Za veliki stari zamrzivač dobija se 1.200, za veš mašinu 650, a za sitne kućne aparate 50 dinara.

Info: Rts

2 Komentara

  1. Keš za treš je OK program, pa ga treba podržati – popularisati kod dece osnovnoškolskog uzrasta. Šta vi, dragi moji Svrljžani mislite o tome????.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano