Search
Close this search box.
STATISTIKA
Broj pregleda

Svrljig najstarjija opština u Srbiji

Podeli sa prijateljima:

Na poslednjem popisu u republici upisano 167 stogodišnjaka. Rekovac, Svrljig i Vračar najstarije opštine, prenose Večernje novosti.

495240443_620x0

Dame u Srbiji su dugovečnije od muškaraca, a prema popisu čak 117 žena imalo je krštenicu stariju od jednog veka! Pripadnika jačeg pola koji su zagazili u drugi vek je više nego duplo manje, tačnije 50, dok najbrojniju populaciju u našim krajevima čine oni koji su tek prevalili 60 godina. U matičnim knjigama najmasovnija je generacija rođena 1953. godine, a podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je prosečna starost građanina Srbije čak 42,2 godine.

Snežana Lakčević, načelnik Odeljenja za popis stanovništva Republičkog zavoda za statistiku, objašnjava, za „Novosti“, da je prosečna starost žena 43,5 leta, a muškaraca – 40,9 godina.

– Starijih od 85 leta najviše ima u opštinama Rekovac, Svrljig i na beogradskom Vračaru, a Tutin, Novi Pazar i Priboj imaju najmlađe stanovništvo – kaže Lakčević. – U regionu južne i istočne Srbije prosečna starost je 43,3, dok se u seoskim naseljima beleži 46 godina. To znači da je svaki četvrti stanovnik u selima ove oblasti stariji od 64 leta.

Ni situacija u južnoj i istočnoj Srbiji nije mnogo bolja, tačnije, njihov prosek je samo godinu dana niži, dok Beograđani i Vojvođani beleže 41,8 godina. Popisom se došlo do podataka da u Crnoj Travi, Gadžinom Hanu i Svrljigu živi stanovništvo koje ima najvišu prosečnu starost u Srbiji i prevalili su 50 leta, dok su u seoskim naseljima ovih opština svi uglavnom stariji od 60 godina. U Tutinu, Novom Pazaru i Sjenici su, sa druge strane, najbrojniji najmlađi građani, njihov prosek godina kreće se od 32 do 37 godina.

– U poslednjih 50 godina udeo najmlađeg stanovništva do 15 godina u Srbiji se prepolovio, dok je broj najstarijih, onih sa 65 i više, povećan za dva i po puta – objašnjava naša sagovornica. – Prema popisu iz 2002. godine prosečna starost je bila 40,2, a poslednji popis zabeležio je da smo stariji pune dve godine.

Samo na osnovu prirodnog priraštaja Srbija je od 2000. godine izgubila više od 400.000 stanovnika. Od ukupno 4.709 naselja u 2013. godini u 81 odsto zabeležen je negativan priraštaj. U čak 1.458 mesta nije rođeno nijedno dete, dok se u 500 sela u poslednjih 10 godina nije čuo dečji plač.

1105 Prirodni prirastaj A

– Ukoliko se kao kriterijum demografske starosti posmatra samo prosečna starost stanovništva, Srbija spada u pet najstarijih evropskih zemalja, sa Italijom, Nemačkom, Bugarskom i Švedskom – kaže Lakčević. – Istovremeno, Crna Gora spada u grupu država sa pretežno mlađim stanovništvom, čija je prosečna starost oko 37 godina. Manji prosek imaju jedino Island, Irska, Makedonija, Moldavija i Albanija.

PROJEKCIJE DO 2041. GODINE

PROJEKCIJE stanovništva upozoravaju da će se proces starenja ne samo nastaviti, već da će do njegovog intenziviranja. Do 2041. godine broj stanovnika u Srbiji će nastaviti da se smanjuje, a broj starih će značajno da poraste. Udeo starih osoba od 17,3 odsto iz 2011. na 24,1 procenata u 2041. godini. Broj stanovnika sa više od 85 leta u ukupnoj populaciji porašće na čak 7,5 odsto.

JAPANCI

NAJVEĆI broj stogodišnjaka živi u Japanu. Danas u ovoj zemlji živi više od 50.000 stanovnika rođenih pre više od jednog veka. Prema procenama Ujedinjenih nacija pre dve godine u svetu je živelo više od 300.000 stogodišnjaka, dok ih je pre pola veka bilo manje od 200.

(V.Novosti)

Jedan komentar

  1. Kada sve ovo sagledamo možemo zaključiti da Svrljigu, odnosno njegovim selima treba po jedna Belmužijada, Janijada, Tortijada ili slična manifestacija svakog meseca. Naravno da nisam zaboravio i najstariji malofudbalski turnir u Srbiji, pa ga kao kvalifikacioni, za mladje kategorije treba organizovati u svakom selu koje za to ima osnov tj. dece. Možda i neki pastirski višeboj prodje kao manifestacija, ukoliko se poveže sa ekstremnim sportovima u planinskim prostorim opštine Svrljig, pa sada je na starima da se angažuju i stvore uslove za sve navedeno. Stari donose odluke od životne važnosti za ostanak mladih, pa ako imaju nešta drugo od egoizma, mogli bi da ulože svoje preostale dane ovoga života pa da ublaže posledice svojeg neizmernog egoizma/egocentrizma pa omoguće da opstanu sela i Svrljig kakve ih bar sada znamo. Živeo Svrljig!!!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Svrljiske novine predstavljaju