BREND
Broj pregleda

Belmuž – zdrava hrana

Belmuž je specijalitet iz planinskih krajeva istočne i jugoistočne Srbije, a najpoznatiji je Svrljiški belmuž.

Belmuz

Tačan recept retko ko može da vam da, jer svako ima neki svoj recept, a pravi se od mladog kravljeg ili ovčijeg punomasnog sira, najbolje jednodnevnog neslan.

Za pripremu potrebno je:
– 1 kg mladog kravljeg ili ovčijeg sira (punomasnog, jednodnevnog i neslanog)
– otprilike šolja za belu kafu belog projanog brašna
– soli po ukusu

Sir u šerpi otopiti na tihoj vatri, uz povremeno mešanje, dok se sir potpuno ne otopi (dok ne postane tečan, kao mleko) i dok ne odvoji masnoću. Zatim dodati, projano brašno i soli po ukusu (paziti da se ne presoli) i drvenom varjačom mešati neprestano 10-15 minuta.

Kada belmuž, ostane kao grudva i kada masa počne da se okreće, može da se skloni sa vatre i posluži.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

1 Komentara

  • Zahvaljujem se autoru ovog teksta o belmužu, jer je dao odličnu osnovu za dalju razradu originalne Svrljiške trpeze. Molim sve dobronamerne sugrađanke i sugradjane da daju svoj doprinos gradnji menija koji se može naći svakom putniku na stolu, kada dođe u Svrljig. Dajte da napravimo meni na osnovu svega onoga što je tradicija u ishrani ovdašnjeg stanovništva u poslednjih 120 godina. Namerno vas pozivam da zabeležimo sve ono što je tada moglo i danas može da se nadje na trpezi, pred gostom, a gaji se i uspeva na teritoriji opštine Svrljig. Neka krenemo sa belmužom, a dokle ćemo stići videćemo na sledećoj Belmužijadi,kada se otvori ponuda jela i pića iz ovih krajeva. Živeo svaki majstor belmuža!!!!.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *