CENTAR ZA TURIZAM, KULTURU I SPORT

Dva projekta Ministarstva kulture

Broj pregleda

Zavičajna muzejska zbirka Centra za turizam, kulturu i sport je ove godine sagledana sa dva odobrena projekta od strane Ministarstva kulture i informisanja za 2013. godinu, u oblasti zaštite, očuvanja i prezentacije muzejskog nasleđa.

Iskopina

Prvi je za Sufinansiranje projekta „Konzervacijsko- restauracijska obrada gvozdenih predmeta iz arheološke zbirke”

Za realizaciju ovog Projekta odobrena su sredstva u iznosu od 150.000,00 dinara (sto pedeset hiljada dinara)

Radi njegove realizacije sklopljen je Ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji na poslovima Konzervacijsko – restauracijske obrade 56 gvozdenih predmeta iz arheološke zbirke Zavičajne muzejske zbirke Svrljig sa Zavičajnim muzejom u Knjaževcu.

Ovo je nastavak kontinuirane, sistematske i preventivne konzervacijska intervencije na najugroženijim predmetima od gvožđa iz zbirke, koji u postojećem stanju ne ispunjavaju kriterijum za izlaganje u javnosti niti za korišćenje u naučne, kulturne, vaspitne, obrazovne i druge svrhe. Konzervacijsko restauracijskom obradom gvozdenih predmeta, pored njihove zaštite od fizičkog propadanja, u muzeju se dobijaju novi predmeti za postavke Zavičajne arheološke zbirke Svrljiga.

Drugi je o sufinansiranju projekta: „Antički i vizantijski novac” iz Muzejske zbirke u Svrljigu

Za realizaciju štampanja knjige – kataloga odobrena su sredstva u iznosu od 100.000,00 dinara (sto hiljada dinara).

Ovaj rad je nastavak na izradi kataloga celokupne numizmatičke zbirke Zavičajne muzejske zbirke Svrljig, i u njemu je obrađen antički i srednjovekovni novac koji je cirkulisao na prostoru svrljiške oblasti a koji se čuva u ovoj zbirci.

Zavičajna muzejska zbira Svrljig poseduje preko 1000 komada staroga novca iz različitog perioda, počev od najstarijih vremena do moderne numizmatike. Kako se sadržaj numizmatičke zbirke uvećavao, javila se potreba da se radi njene zaštite, interpretacije i promocije, deo zbirke, antičke i srednjovekovne, sistematski obradi i predstavi u javnosti. Obrada zbirke je urađena po lokalitetima i mestima nalaska, od kojih su neki do sada bili nepoznati stručnoj javnosti, čime se oni i sami publikuju. Rasprostranjenost ovih lokaliteta na široj teritoriji svrljiške oblasti svedoči sa svoje strane o njenoj naseljenosti počev od najdavnijih vremena.

Pročitajte i

Marković obišao selo Niševac

Niševac dobija Vizitorski centar

Protekle nedelje direktor Centra za turizam, kulturu i sport Miroslav Marković sa arhitektama obišao je selo Niševac gde je pokrenut projekat Vizitorskog centra.  Naime, u planu

Svrljig dobija muzej vredan oko 600.000 eura

Opštini Svrljig odobren je projekat pregoranične saradnje za razvoj održivog turizma kroz očuvanje drevne kulturne baštine, za izgradnju muzeja u iznosu od oko 600.000 eura.

Izložba o istoriji Svrljiga otvorena u Nišu

Arheološka nalazišta na teritoriji svrljiške opštine, a prvenstveno nalazište kod Niševca “Timacum Maius“, potom Prekonoška pećina, antički Svrljig i ostali delovi istočne Srbije – od

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *