Search
Close this search box.
CENTAR ZA TURIZAM, KULTURU I SPORT
Broj pregleda

Dva projekta Ministarstva kulture

Podeli sa prijateljima:

Zavičajna muzejska zbirka Centra za turizam, kulturu i sport je ove godine sagledana sa dva odobrena projekta od strane Ministarstva kulture i informisanja za 2013. godinu, u oblasti zaštite, očuvanja i prezentacije muzejskog nasleđa.

Iskopina

Prvi je za Sufinansiranje projekta „Konzervacijsko- restauracijska obrada gvozdenih predmeta iz arheološke zbirke”

Za realizaciju ovog Projekta odobrena su sredstva u iznosu od 150.000,00 dinara (sto pedeset hiljada dinara)

Radi njegove realizacije sklopljen je Ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji na poslovima Konzervacijsko – restauracijske obrade 56 gvozdenih predmeta iz arheološke zbirke Zavičajne muzejske zbirke Svrljig sa Zavičajnim muzejom u Knjaževcu.

Ovo je nastavak kontinuirane, sistematske i preventivne konzervacijska intervencije na najugroženijim predmetima od gvožđa iz zbirke, koji u postojećem stanju ne ispunjavaju kriterijum za izlaganje u javnosti niti za korišćenje u naučne, kulturne, vaspitne, obrazovne i druge svrhe. Konzervacijsko restauracijskom obradom gvozdenih predmeta, pored njihove zaštite od fizičkog propadanja, u muzeju se dobijaju novi predmeti za postavke Zavičajne arheološke zbirke Svrljiga.

Drugi je o sufinansiranju projekta: „Antički i vizantijski novac” iz Muzejske zbirke u Svrljigu

Za realizaciju štampanja knjige – kataloga odobrena su sredstva u iznosu od 100.000,00 dinara (sto hiljada dinara).

Ovaj rad je nastavak na izradi kataloga celokupne numizmatičke zbirke Zavičajne muzejske zbirke Svrljig, i u njemu je obrađen antički i srednjovekovni novac koji je cirkulisao na prostoru svrljiške oblasti a koji se čuva u ovoj zbirci.

Zavičajna muzejska zbira Svrljig poseduje preko 1000 komada staroga novca iz različitog perioda, počev od najstarijih vremena do moderne numizmatike. Kako se sadržaj numizmatičke zbirke uvećavao, javila se potreba da se radi njene zaštite, interpretacije i promocije, deo zbirke, antičke i srednjovekovne, sistematski obradi i predstavi u javnosti. Obrada zbirke je urađena po lokalitetima i mestima nalaska, od kojih su neki do sada bili nepoznati stručnoj javnosti, čime se oni i sami publikuju. Rasprostranjenost ovih lokaliteta na široj teritoriji svrljiške oblasti svedoči sa svoje strane o njenoj naseljenosti počev od najdavnijih vremena.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

Nedelja

Zajednički koncert KUD ,,Svrljig” i KUD ,,Prekonoga”

Odlično!!!

Srednja škola u Svrljigu dobija novi smer, ovo je ODLIČNA VEST!

Odlično!

POTPISANO: 10 MILIONA STIŽU U SVRLJIG ZA IZGRADNJU NOVE ZGRADE

Pripremni radovi

Kreće izgradnja parking prostora pored pružnog prelaza

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine
Predstavljen vredni arheološki pronalazak