Search
Close this search box.
MEGAKRIOMETEOR
Broj pregleda

Rešena misterija ledene kugle iz Svrljiga?

Podeli sa prijateljima:

Delimično rešena misterija ledene kugle, koja je pala na kuću Petrovića u Svrljigu. Pretpostavlja se da je u pitanju megakriometeor, veliki atmosferski komad leda.

100

Doletela je sa visine od 6.000 metara brzinom od oko 1.200 kilometara na čas.

To je, dosad, kako pišu “Novosti”, utvrdio pofesor geohemije Pavle Premović, analizirajući ledenu kuglu težine između šest i osam kilograma, koja je 9. septembra 2010. godine pala na krov stare kuće porodice Petrović u svrljiškoj mahali Popovci, u po bela dana, iz vedra neba!

Dragan Petrović, očevidac ovog mističnog događaja, veli da je zaprepašćen posle svega što se odigralo tog dana, kada je pored kuće kopao kanal, a onda se latio kutije cigareta, da „začuri” jednu i predahne.

“Odjednom je nešto zafijuknulo s neba”,  pokušava da objasni ono što je „zadesilo” iz „čista mira” njegov stari dom.

“Podigao sam mahinalno pogled i u deliću sekunde uspeo da vidim samo nekakvu senku. Potom je odjeknuo strašan prasak sa krova kuće”.

Kazuje Dragan da su delovi ćeramide leteli na sve strane, pa je instinktivno podigao ruke da se zaštiti. Preplašen i sa strepnjom je iščekivao neku eksploziju, jer nije mogao ni da pretpostavi šta je upalo kroz krov i napravilo veliki otvor.

“Pozvao sam rođake iz okolnih kuća, pa smo zajedno navirili u stari dom”, priča Dragan. “Primetili smo da je u hodniku probijen plafon, ali nismo znali šta je to doletelo s neba. Kada smo se popeli na tavan, imali smo šta i da vidimo. Na severozapadnom delu kuće, pod krovom, uočili smo ‘čudo’ nepravilnog oblika poput belog kamena, sigurno teško oko pet kilograma”.

Sa rođacima je oprezno opipao nepoznatu gromadu i tek onda su shvatili da su to delovi ledene lopte. Potom su ih pokupili i ubacili u zamrzivač, dok neko od struke i nauke ne dođe i pojasni im kakav ih je to fenomen nameračio s neba.

Profesor Pavle Premović je utvrdio da se ne radi o otpadnoj vodi iz aviona koja se zamrzla na velikoj visini, što je bila jedna od prvih pretpostavki, niti da sastav leda odgovara morskoj vodi.

Prema Premovićevoj teoriji, u pitanju je najverovatnije megakriometeor, veliki atmosferski komad leda koji nastaje vrtložnim dejstvom ćudljivih vazdušnih struja na velikim visinama, pri izuzetno niskim temperaturama.

“Hemijska analiza tragova elemenata kao što su magnezijum, aluminijum, silicijum, gvožđe ukazuju na sličnost sa uobičajenim atmosferskim padavinama – kišom i snegom, što ide u prilog teoriji da je u pitanju megakriometeor”,  kaže profesor Premović. “Njegova udarna energija je bila oko 0,5 megadžula, što je bilo dovoljno da polomi tri sloja ćeramide ukupne debljine oko deset centimetara i da načini otvor na krovu”.

Pad ledenih objekata, koji nastaju u atmosferi pod specifičnim uslovima te 2010. godine je tri puta zabeležen u Engleskoj, po dva puta u Americi, Španiji i Pakistanu, a po jednom u Nemačkoj i Kini, pišu “Novosti”.

Info: Mondo

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

10. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE SVRLJIG