O BUDŽETU

DS: Okružni i opštinski odbor u Svrljigu

Broj pregleda

U subotu, 7. Decembra, u prostorijama OO DS Svrljig održana je zajednička sednica OO DS Svrljig i okružnog odbora ove stranke. Domaćin sednice bio je predsednik OO DS Svrljig Dejan Miletić.

demokrate

Sednici su prisustvovali potpredsednik stranke Goran Ćirić (član Okružnog odbora), Dragoslav Ćirković – predsednik Gradskog odbora, Dušan Milisavljević – predsednik Okružnog odbora, narodni poslanik i predsednik odbora za zdravstvo u narodnoj skupštini RS  i Miodrag Radović – odbornik DS u Skupštini grada Niša zadužen za ekonomiju i finansije u stranci u Nišu.

Demokrate su iznele niz problema koji tište Srbiju ali i lokalne samouprave i gradove Nišavskog okruga. Razmatrali su republički budžet, budžet grada Niša ali i lokalni svrljiški budžet koji je usvojen na minuloj sednici Skupštine opštine Svrljig.

Iznenađujući podatak u budžetu Svrljiga je da 100 miliona od budžeta, od ukupno 500 miliona, su sredstva koja se ubiraju od poreza na dohodak, dobit i od poreza na zarade, što govori o malom broju zaposlenih u Svrljigu. Pa se postavlja pitanje “koji je realan kapacitet lokalne samouprave Svrljig i da li postoji interesi za otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanja?“.

Radović naglašava da se interes nalazi u tome da se dobijaju sredstva kojima se mogu na neki način smiriti socijalne tenzije koje će biti sve više kako eventualno ne bi došlo do promene vlasti na lokalu, što nikako nije dobar koncept, zaključuje on.

Dejan-Miletic

Dejan Miletić  kaže da je proekcija lokalnog budžeta za 2014. godinu po prvi put manja u odnosu na prethodnih 7-8 godina.

Hoću da kažem da je od 2003. godine budžet konstantno uvećavan, tako da sada po prvi put imamo planirane prihode i rashode koji se smanjuju za određenu sumu novca. To ustvari pokazuje kakvi su trendovi u Srbiji, a s’ druge strane lokalna samouprava je suočena sa nizom taksi koje su skinute kao izvorni lokalni prihodi – ističe Miletić.

On dodaje da su umanjena i sredstva od poreza na zarade tako da je to jedan od problema za smanjenje budžeta.

DS je bila uzdržana prilikom donošenja ovog budžeta iz nekoliko razloga.

DS ne može da se složi sa tim da se 45 miliona dinara iz budžeta opštine izdvaja za usluge po ugovoru. Smatramo da tu postoji prostor da se usluge po ugovoru smanje, a samim tim i troškovi.  Druga stvar zbog koje nismo podržali budžet je to što nemamo jasnu sliku lokalne vlasti oko rešavanje problema vodosnabdevanja – kazao je Miletić.

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić gostujući na lokalnim medijima izneo je činjenicu da je formirana radna grupa neposredno nakon izobra za rešavanje problema vodosnabdevanja, a niko do dan danas ne zna kakvi su rezultati te radne grupe, ističu svrljiške demokrate.

DS-Svrljig

Kritikujući rad vladajuće koalicije na republičkom nivou, potpredsednik DS-a Goran Ćirić isitče da aktuelna situacija govori da je država Srbija u velikoj krizi.

Miodrag Radojić je naglasio da će Svrljig ostati prazan i uskoro neće imati ko da glasa na izborima.

Da li je to želja ove vlasti, da nema ko da glasa. Da se ukinu izbori. Jer očigledno na koji način se vrši pritisak na lokalne samouprave u Srbiji govori da možda izbori nisu ni potrebni – kaže Radojić.

 

Pročitajte i

4 Komentar

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *