RURALNO PREDUZETNIŠTVO
Broj pregleda
[post-views]

Prozivodnja cveća i dekorativnog bilja

Uz pomoć Udruženja za lokalni razvoj „Kamenica i švajcarske Agencije za razvoj i saradnju „SDC, pod patronatom Opštine Svrljig, u svrljiškom kraju počinje organizovana proizvodnja cveća i dekorativnog bilja.

bonsai

Projektom „Centar za ruralno preduzetništvo“ koji sprovodi Udruženje za lokalni razvoj „Kamenica“, partnerstvom Opštine Svrljig, uz podršku švajcarske Agencije za razvoj i saradnju „SDC“, obezbeđena su određena sredstva kako bi se u našim krajevima započelo sa organizovanom proizvodnjom cveća i dekorativnog bilja za potrebe tržišta Niša i Beograda.

Na teritoriji naše opštine ugovorena je kooperacija sa kompanijom „Vrtni centar Biosan“ koja se 20 godina bavi horti-kulturom i poseduje rasadnike na 6 ha, plastenike i tehnologiju. Kako je rečeno, ova kompanija je spremna za dugoročnu saradnju, odnosno u ovom slučaju ustupaće ožiljene sadnice biljaka korisnicima i budućim uzgajivačima na period od dve godine, a po isteku roka vraćanje će se vršiti jednog dela roda od dvogodišnjih sadnica ili u novčanim sredstvima, ukoliko samostalno ili u kooperaciji sa njima prodaju sopstvene proizvode.

Grad Niš je veliko tržište, kada je u pitanju biljna proizvodnja, dekorativno, lekovito, začinsko bilje je veliki potencijal specifičan za naše područje. Podaci govore da je Niš značajno tržište kad je u pitanju dekorativno bilje a još uvek se više od 60% dovozi iz drugih krajeva Srbije.

U ruralnom području još uvek preovlađuje tradicionalna proizvodnja, gajenje kukuruza, pšenice, krmno bilje. Ovakvo opredeljenje kultura podrazumeva niske cene i nestabilno tržište koje ruralno stanovništvo  gura dublje u siromaštvo. Posebno su ugrožene žene na selu čija je uloga uglavnom pomažuća. U potrazi za stabilnim življenjem najčešće čitave porodice odlaze u gradove a sa njima i vitalnost sela.

Projekat nosi naziv „Centar za ruralno preduzetništvo“.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *