Search
Close this search box.
MINISTAR POLJOPRIVREDE SLOVENIJE I PREDSEDNIK OPŠTINE SVRLJIG
Broj pregleda

Plan za razvitak poljoprivrede

Podeli sa prijateljima:

Protekle nedelje u Sloveniji, u Šentjerneju, predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić susreo se sa ministrom poljoprivrede Republike Slovenije, Dejano Židinom.

Dejan-Zidan---Milija-Miletic

Opština Svrljig evidentno beleži napredak u poljoprivredi, počevši od direktne proizvodnje, preko povećanja broja grla stoke, zemlje pod zasadom i savremene mehanizacije, a i prinosi su veći nego ranije. Takođe, bratska opština Šentjernej iz Slovenije pretežno je poljoprivredna oblast, kao i Svrljig, a žitelji uzgajaju razne kulture i samim tim ulažu u razvoj poljoprivrede i proizvodnje. To je bio samo jedan od povoda susreta Ministra poljoprivrede Republike Slovenije Dejana Židona i predsednika Opštine Svrljig Milije Miletića.

Razmenili smo iskustva i razgovarali na temu dodatnog ali i profitabilnog razvitka poljoprivrede. Ostaje nam da u budućem periodu, zajedno sa Šentjernejom, konkurišem na određenim projektima koje raspisuje EU za razvoj poljoprivrede, gde će Opština Šentjernej pružiti logistiku a Svrljig praksu. – kazao je Miletić i dodao da je Slovenija jedna od članica EU pa samim tim pristup fondovima je jednostavniji proces nego zemljama koje nisu pridružene zajednici.

Ministar je istakao da uslovi za saradnju postoje jer Svrljig ima odličan geografski položaj, te da je  veličina Opštine od 497 km2 više nego pogodna za poljoprivredu i njenu proizvodnju.

Inače, pored proizvodnje hrane Svrljigu je prioritet i razvoj stočarstva, jer je stočarstvo beležilo izuzetan pad ranijih godina, ali se zahvaljujući raznim subvencijama taj broj iz meseca u mesec povećava, rečeno je na sastanku.

Početkom iduće godine očekuje se poseta poljoprivrednika iz Slovenije i konkretni dogovori oko realizacije pomenutih ideja.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano