PRAZNIK

Danas je Velika Gospojina

Broj pregleda

velika-gospoijna

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici.

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici, danas slave Srpska pravoslavna crkva i vernici.

Praznik je uspomena na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, dan kada se ona uznela na nebo „i predala svoj duh u ruke Spasitelja“.

Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru.

Danas se održava festival Panadžur na Veliku Gospojinu i vašar u Svrljigu

Danas u selu Jalovik Izvo, kod Knjaževca, ispod Stare planine, održaće se 18. festival izvorne narodne muzike „Panadžur na Veliku Gospojinu“ .

Kao i svake godine po tradiciji na festivalu nadmetaće se pevači, gajdaši, frulaši, harmonikaši, trubači i blex orkestri a biće održan izbor za najlepšu devojku kao i kolo od hiljadu igrača.

Domaćin festivala Žika Radenković.

Pročitajte i

Crkva Svrljig, foto: M.M.

Danas je Veliki petak

Danas je Veliki petak, dan na koji se, prema učenju jevanđelista, dogodilo veliko stradanje Hrista kako bi se iskupio ljudski rod. Danas se obeležava Veliki

Crkva Svrljig, Velika Gospojina, foto: M.M.

Danas je Velika Gospojina

SPC i vernici danas obeležavaju praznik Uspenije presvete Bogorodice – jedan od najvećih hrišćanskih praznika.  U narodu je ovaj praznik poznat kao Velika Gospojina i

Crkva u Svrljigu, foto: M. Miladinović

SREĆAN USKRS! HRISTOS VASKRSE!

Svim pravoslavnim vernicima čestitamo najveći hrišćanski praznik Uskrs.  Želimo vam da u zdravlju i veselju provedete ovaj najveći hrišćanski praznik. Uskrs je najveći hrišćanski praznik

Fasada crkve, foto: D. Miladinović

Danas je Veliki Četvrtak

Pred praznik Pashu, u četvrtak, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim gde je na taj dan, koji se proslavlja kao Veliki Četvrtak, bila Tajna

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *