Selo Đurinac

Polaganje protiv avionske zaštite

Broj pregleda

Svrljiško podneblje, poznato po prirodnim lepotama, zdravoj hrani i okolini, pre sedamtesetak godina imalo je i svoj sopstveni aerodrom sa koga su poletali avioni tadašnjice. Кada je Svrljig proglašen za varošicu, početkom prošloga veka, formirana su i mnoga “građanska” udruženja. Između ostalih, što danas zvuči malo neverovatno, Svrljig je imao i svoj Aero klub, pod nazivom “Naša krila“.

1
Harmonikaš Žika Dobrivojin, u kolu igraju s leva na desno : Pavulinka Zagorska, Mirijana – Moruzinska, Toma –Dobrivojin, Živojinka Anđelković, Branko – Mićin, Žina-Zoljina, Milinka-Vulina, Varanda-Mićina, Dana-Geninska, Mila-Rajkova i na kraju kola učiteljica Jelka.

Tada, aerodrom, pod nazivom “Grudobran”  nalazio se na velikom prostranstvu u selu Merdželat.

Kasnije, u pedesetim, u svrljiškom  kraju, tačnije 1951. godine, u selu Đurinac posle polaganja protiv avionske zaštite u krugu stare škole organizovano je i opštenarodno veselje.

1
S’leva na desno stoje : Pavulinka Đorđević, Ljiljana Mitić, Živojinka Anđelković, Životka Milanović – Žina i Mirijana Veljkoivić.

Za tu priliku angažovan je seoski harmonikaš Žika koji je u tadašnje vreme uveseljavao svrljiške omladince.

Svrljižani su ranijih godina uživali u mnogim manifestacijama – opštenarodnim veseljima, a jedna od najpoznatijih bila je “Pastirski sabor“.

Pročitajte i

1 Komentar

  • SELO MERDZELAT GRUDOBRAN AERODROM NEKAD BILO I BICE OPET ALIKAD

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *