Search
Close this search box.
Broj pregleda

Ko gubi ne(i)ma pravo da se ljuti

Podeli sa prijateljima:

Povodom saopštenja MZ Prekonoga, objavljenog šestog avgusta. U saopštenju MZ Prekonoga, povodom rezultata manifestacije „Susreti sela 2012“, navedeno je više poluinformacija i insinuacija koje u mnogome kvare utisak o ovoj manifestaciji. Za ovu manifestaciju, a zarad istine i pojašnjenja, ukazujem na nekoliko bitnih momenata:

Direktor KC Svrljig
Na sastanku Organizacionog odbora, čiji su članovi i predstavnici svih ekipa učesnica, održanom pre početka manifestacije, jasno je definisan način ocenjivanja. Između ostalog rečeno je da rezultati i ocene dobijene u direktnim susretima izražavaju odnos između dve ekipe i čine samo jedan deo konačne ocene koju će žiri doneti kada pogleda programe svih ekipa. Kao dokaz ovoj tvrdnji može se videti video materijal sa izlaganjem direktora Kulturnog centra Svrljig pre početka priredbe u Guševcu.

U direktnim susretima žiri je ocenjivao samo kvalitet programa i tačaka, a za konačnu ocenu uzimani su i drugi vrlo bitni elementi kao što su: izvornost programa, poreklo izvođača odnosno izvornost izvođača, originalnost i inovativnost programa (ponavljanje istih tačaka iz prethodnih godina nosilo je negativne poene). Upravo je za originalnost i inovativnost programa Prekonoga dobila manje poena, jer sa gotovo identičnim programom i istim izvođačima nastupaju više godina unazad. Ova tvrdnja ne umanjuje kvalitet njihovih tačaka, već samo govori o tome da su se druga sela potrudila da ulože trud i pripreme nove tačke, koje prikazuju nove elemente srpske tradicije.

Na konačnu ocenu žirija znatan uticaj su imale i ocene koje su davali predstavnici ekipa. Na toj tabeli program Prekonoge je zauzeo treće mesto, što je samo još jedna potvrda da je mišljenje žirija ispravno i da ga deli najveći deo javnosti.

U saopštenju MZ Prekonoga se takođe kaže da „ovakvim postupcima žiri negativno utiče na ekipe i dovodi u pitanje opstanak ove manifestacije“. Podsećamo da je žiri i tokom prošlogodišnjih Susreta imao isti kriterijum i isti način ocenjivanja. Verovatno se tada ekipama koje nisu osvojile prvo mesto to nije svidelo, ali nisu reagovali na ovakav način i time umanjivali značaj čitave manifestacije. Na iste kriterijume moramo isto reagovati i kada pobeđujemo i kada gubimo. Prilika je da se podsetimo mudrosti: „U pobedi se ne uznesi – u porazu se ne ponizi“
I pored svega, Kulturni centar Svrljig se zahvaljuje ekipi sela Prekonoga na doprinosu kvalitetu ove manifestacije. Iovu njihovu reakciju tumačim samo kao deo takmičarskog duha i reakciju u afektu. Očekujem da ćemo i ubuduće sarađivati na obostrano zadovoljstvo.

Član žirija i direktor Kulturnog centra
Zoran Gavrilović

5 Komentara

  1. “gospodine” gavrilovicu… da li smo trebali,da izvedemo krave i volove,naravno sa vucnim kolicima,da bi vas to impresioniralo,i samim tim dobili jos poena (posto ocigledno,vama je to merilo)…?????

  2. I pored svega ostati covek, i uprkos svemu ostati covek…
    Nekima je to zaista nedostizno, ali problem je u njima.
    Puno uspeha u daljem radu Kulturnom centru i organizatorima!

  3. Vi Nisevcani ste izveli ove iz Vrzogrnca a sledece godine slobodno izvedite volove,za promenu.Gagi je u pravu, muka mi je vise od baba POLEKSIJE i njene trpeze,ljudi vole da vide nesto novo.Pozdrav svima koji podrzavaju ove kulturne manifestacije!Baba Poleksija jos nije umrla a kad ce ne znamo!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano