Podeljeno preko 10.000 sadnica

Ukupan broj pregleda:

Pedeset svrljiških voćara dobilo je danas 10.150 sertifikovanih najkvalitetnijihsadnica raznih sorti šljiva, koje će rasporediti na svojim parcelama i uzgajati pod nadzorom Udrženja voćara ‚‚EKO VOĆE‚‚ i Fonda za poljoprivredu opštine Svrljig. Vrednost podeljenog sadnog materijala izražena u novcu je 1.177.000 dinara.

sadnice preko puta opstine

Udruženje, čiji je predsednik Ivan Arsić, pokrenulo je akciju i uz pomoć Fonda opštine iz budžeta, obezedilo sadnice šljiva za svoje članove, vlasnike registrovanih domaćinstava, po subvencioniranoj ceni. Voćari su  u nabavci sadnica šljiva učestvovali samo sa po 30 dinara dok je ostatak do pune cene rasadanog materijala plaćen iz  Fonda.

Predsednik Fonda za poljoprivredu Vlada Krstić upozorio je voćare da su dužni da voće koriste samo za sopstvene potrebe i da ga moraju uzgajati u naredne četiri godine koliko traje period kontrole, praktično dok da prve značajnije prinose, u protivnom rizikuju da ugovor o dodeli bude raskinut i dužni su da plate razliku.

Predsednik opstine Svrljig Milija Miletic

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, pozdravljajući voćare prilikom preuzimanja sadnica naglasio je da je ovo samo još jedna u nizu akcija pomoći voćarima i poljoprivredi uopšte za koji je iz budžeta izdvojeno 11 odsto sredstava te da u narednom periodu sledi ulaganje u obezbeđivanje sušara i hladnjaća za svrljiške voćare kako bu i pravom trenutku, obezbedili najpovoljniji plasman voća. U planu je, prema navodima predsednika Miletića i osnovanje Zamljoradničke zadruge ,,Voćar,, Svrljig  i da će se razvoju voćarstva, od čega se očito može dobro privređivati i obezbeđivati egzistencija, posvećivati značajna pažnja kao i ovčastvu i ostalim poljoprivrednim granama.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *