Search
Close this search box.
Broj pregleda

Pomoć ovčarstvu

Podeli sa prijateljima:

miletic potpisujePotpisom predsednika Miletića, opština Svrljig pridružila se inicijativi opština Niš, Pirot, Dimitrovgrad, Knjaževac, Bosilegrad, Bela Palanka, Babušnica, Sjenica i predstavnika odgajivača ovaca i koza Srbije da se Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede hitno predlože mere koje bi zaustavile dalju degradaciju ovčarske proizvodnje, inicirale oporavak ekonomije u brdsko-planinskom području i unapredile ruralni razvoj  Srbije.

Pored preloženih izmena za premije mleka u održavanje pašnjaka posebno bih naglasio našu inicijativu da se uvedu premije za proizvodnju jagnjadi za klanje a po modelu Uredbe o korišćenju podsticajnih sredstava za tov junadi u 2007. godini. Predlažemo da ova Uredba obuhvati masu jagnjadi od 20 do 35 kilograma, bez obzira na rasu. Korisnici podsticajnih sredstava bi ostvarili ovo pravo ako su jagnjad za klanje proizvedena u sopstvenom zapatu. Predlažemo da se podsticajna sredstva utvrde po grlu odnosno po jagnjetu i to u iznosu od 1.500 dinara. Takođe,  radi uvećanja stada predlažemo uvođenje podsticajnih sredstava od 50 odsto od kupoprodajne cene, rekao je predsednik opštine Svrljig posle potpisivanja zajedničke inicijative upućene nadležnom ministarstvu.

Jedna od podsticajnih mera radi unapređenja ovčarstva i kozarstva ove asocijacije opština sa jugoistoka Srbije je i uvođenje plaćenog pastira. Predlaže se da se čuvaru stada od 150 grla, u periodu od 6.maja do 6.oktobra isplačuje nadoknada od 40.000 dinara.

Dodaje se, u inicijativi, da sredstva za podsticaj ovčarske proizvodnje ne treba da budu uslovljena prijavom nosioca gazdinstva na penziono, socijalno i zdravstveno osiguranje.

Jedan komentar

  1. Sve je to lepo,recimo, ali i NEDORECENO!Pa pitam ja vas, postovani citaoci sledece:GDE DA PRODAMO TU JAGNJAD?Nisu rekli nista o prodaji,nego samo da ce da subvencioniraju.Ne moze posten i namucen seljak da “turi 10 jacancica u prikolicku pozadi traktor i da ide od kavanu do kavanu el mesaru pa da moli onija da mu dji uznu”!Treba da se formira otkupna stanica,otkupno mesto, ili otkupna kruska,supa,bilo kako da se nazove ali da neko otkupljuje na veliko i da placa posteno.Pa ako je toliko sposoban,neka obezbedi ljudima to!Imamo u Beloj Palanci industriju mesa,a to je 50 km odavde, u Nisu onolikih mesara,pa nek u svakom selu nadju po jedan prikladan objekat,gde bi mogli to da otkupljuju i svako ce biti zahvalan!I “PREDSEDNIK” SIT I OVCE NA BROJU”!

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano