Broj pregleda

Gajenje kukuruza

kukuruz svrljigTehnologija gajenja kukuruza i primena agrotehničkih mera bila je tema današnjeg predavanja za poljoprivrednik iz svrljiškog kraja. Reč je o tradicionalnoj akciji Fonda za poljoprivredu opštine Svrljig ,,Znanje na poklon,, u kojoj se svakog četvrtka u sali opštine održavaju besplatna predavanja za svrljiške poljopšrivrednike – ratare, voćare, stičare, pčelare. Predavanja drže eminentni stručnjaci poznatih srpkih ustanova i instituta iz oblasti poljoprivrede. Ovoga puta o kukuruzu, odabiru vrste prema kvalitetu zemljišta, uzgoju, primeni agrotehničkih mera i setvi uopšte, okupljenim poljoprivrednicima govorio je i odgovarao na pitanja, magistar Miodrag Tolimir iz Instituta za kukuruz ,,Zemun polje,, .

 

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

3 Komentara

  • Svako moze da drzi predavanja,a retko ko to moze da pokaze na prakticnom primeru.Voleo bih da vidim nekog mr,dr, da dodje i da zivi ovde i da obradjuje ove nase neplodne njive,pa tek tada da prica o tome kako mi treba da radimo.Ljudi,ovo je brdsko-planinski kraj, ne moze da uspeva kukuruz , psenica,ko sto uspeva u ravnicarskom kraju.A pogotovo sto su nam njive udaljene jedna od druge i po nekoliko sati hoda.I zato ne vaze ovi uslovi!

  • Umesto sto debelo placaju dnevnice, prevoz i krkanje po svrljiskim kafanama profesorima iz Beograda, neka angazuju nezaposljene poljoprivredne inzinjere, tehnicare sa teritorije opstine Svrljig. Da odu na selo kod poljoprivrednih proizvodjaca, da im pokazu rezidbu, podese poljoprivredne masine, daju prakticne savete.
    Bar ce seljaci imati neku realnu fajdu od toga i razumece kad im se nesto pokaze.
    Ocigledno je da je je prazna prica zalaganje da se unapredi poljoprivreda vec se radi samo o licnoj koristi clanova Fonda za poljoprivredu opstine Svrljig!

  • Isto ko i ona ideja za organsku proizvodnju:pricali neki ljudi,ovi ovde ih slusali,”predsdnik” se ponosio jer ga je neko sa strane slusao,a posle svega , nazalost nije zazivela ideja.Mozda je i dobra,ali nije nista realizovano,niko od tih govornika nije konkretno pokazivao nista,niko nije ni jednu biljcicu zasejao,pa da vidimo sada kako to izgleda.A vec je uveliko vreme za setvu.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *