Search
Close this search box.
Broj pregleda

”EXCHANGE 3” Donosi blizu 200.000 evra

Podeli sa prijateljima:

Miletic potpisuje EXCHANSvrljig je potpisivanjem ugovora za učešće u programu Delegacije Evropske unije ,,EXCHANGE  3,, sagledan kao jedan od 30 odsto najozbiljnijih partnera, od preko stotinu opština Srbije koje su konkurisale.

Reč je naime, o programu koji finasira Evropska unija a kojim  rukovodi Delegacija evropske unije u Srbiji a sprovodi ga Stalna konferencija gradova i opština.

Potpisivanjem ugovora 25.marta u Beogradu, predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, ostvario je pravo da sa partnerskim opštinama u programu, za realizaciju prezentovanih programa, naša opština raspolaže sa 192.000 evra .

Reč je o drugom pozivu u okviru programa ,,EXCHANGE 3,, raspisanom 18.juna 2010.godine, čiji je cilj kako je objasnio na skupu u Beogradu, rukovodilac Delegacije EU u Srbiji, gospodin  Vensan Dežer, da se podrže opštinski projekti koji uvode unapredjenje kapaciteta loklanih vlasti za dobro upravljanje, finansijski menadžment i pružanje usluga, zatim poboljšanje kvaliteta života na loklanom nivou kao i proces zaštite životne sredine.

Pravo da se prijave na ovom konkursu imale su sve opštine u Srbiji. Uslov je bio da svi projekti imaju bar jednog partnera – grad ili opštinu iz naše zemlje ili lokalnu samoupravu iz neke od zemalja članica Evropske unije. Svrljig je nosilac projekta a kao partner iz zemlje EU prijavljena je opština Lom iz susredne Republike Bugarske.

Od 105 prijavljenih opština na konkursu čiji su projekti startovali sa ukupnom sumom od  20 miliona evra, pravo je ostvarilo 30 odsto najboljih, medju kojima je i projekat Svrljiga. Delegacija EU je raspolagala sa četiri puta manjim sredstvima, tačnije 5,1 milion evra pa su u prvom trenutku za finasiranje predložena 32 projekta dok je šest uključeno na rezervnu listu. Sredstva do 6,8 miliona evra, dopunjena su intervencijom kabineta potpredsednika Vlade Srbije, Božidara Djelića, pa je u drugom pozivu odobreno svih 38 odabranih projekata.djelic

Poptpredsednik Djelić je zahvaljujući na podržci Delegaciji Evropske unije istakao značaj sprovodjenja ovakvih partnerskih projekata i izrazio očekivanje da saradnja biti proširena uz značajniju finasijsku potporu.

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić je posle svečanog potpisivanja projekta razgovarao sa potpredsednikom Vlade Srbije, Božidarom Djelićem, o daljoj saradnji, naravno zahvalivši na trenutnoj podršci, razmenio prigodne poklone i dobio obećanje da će potpredsendik Djelić sa rukovodiocem delegacije EU u Srbiji, gospodinom Dežerom, posetiti našu opštinu i na licu mesta razgovarati o realizaciji odobrenih programa i apliciranju za nove.

Dobijenim sredstvima opština Svrljig u narednom periodu planira da ojača upravljačke kapacitete putem uvodjenja specijalizovanog softvera, obuke i koučinga opštinske uprave. Dodatno će putem uvodjenja sertifikovanog sistema za upravljanje zaštirom životne sredine biti poboljšana održivost sistema zaštite životne sredine.

izvor: Svrljig.rs

7 Komentara

  1. Po ovome,ovaj ovde”predsednik” se izborio da mu samo opština tj lokalna samouprava funkcionise,a ne gradjani.Gde se tu pominje izgradnja nekog objekta,popravka bilo cega ili unapredjivanje necega?Samo izrada softvera,i punjenje lokalnog budzeta,da bi im se podigla plata!Nista od toga nece obicni gradjanin, koji placa uredno porez, da dobije ko neko poboljsanje!!!

  2. pero brate… mislim ne da ni ja ne volim miliju i aktuelnu vlast nego mi se jezi kosa na glavi kolko je imam ali brate cime si ti isfrustriran u zivotu,ko i sta tebi odgovara ti si ubedljivo najsujetniji i najiskompleksiraniji lik koga sam ja ikad vido. il te okolina ignorise ili si seksualno isfrustruran moguce i nevin jos il ti se zivot sveo da sve i svakog mrzis i kritikujes uz kompjuter. ova vlast jeste ubedljivo najgora i sramota i sve, ali si ti covek za medalju kolko problema licnih u svojoj glavi nosis. nadji drustvo, devojku neku, igraj basket , izivljavaj se na necemu korisnom. ne glumi b*dalu, to smo vec svi shvatili

  3. Po ovome ovde znaci da treba zatvoriti MIN DIV i sve ostale male i srednje privatnike , i svi da idu da rade poljoprivredu,jer jedino tako poboljsace se sistem ovaj,tj kad nema vise zagadjivaca.A u isto vreme zabraniti pristup svima koji se intersuju da nesto otvore!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano