Search
Close this search box.
Broj pregleda

Predavanje za poljoprivrednike

Podeli sa prijateljima:

Milija sa saradnicima

Fond za poljoprivredu opštine Svrljig , u okviru svoje već tradicionalne akcije četvrtkom – ,,Znanje na poklon,, organizovao je predavanje o stočarstvu. Predavanje je zbog velikog interesovanja odgajivača goveda i ovaca, održano u  bioskopskoj sali Kulturnog centra. Sa najnovijim dostignućima u stočarstvu i uz savete na pitanja zinteresovanih, predavanje su održali eminentni stručnjaci iz ove oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu – prof.dr Cvijan Mekić, prof.dr Gligorije Trifunović i prof.dr Zorica Novaković.

U ime svrljiške opštine u radu skupa su učestvovali, predsednik Milija Miletić, šef Odseka za privredu Vlada Krstić, direktori – Direkcije za urbanizam Ivan Božinović, Komunalnog prduzeća ,,Svrljig,, Igor Davidović i Doma zdravlja dr. Aleksandar Ignjatović , kao i predsednica Fonda za poljpoprivredu Tanja Lazarević.

Skup je otvorio i prisutne pozdravio predsednik opštine Milija Miletić.

Opštim smernicama Vlade Republike Srbije zacrtana je za ovu godinu prednost revitalizaciji poljoprivrede. U tom duhu je i opština Svrljig u ovoj godini iz budžeta predvidela najvišu sumu novca za pomoć poljoprivrednicima – tačnije 13 odsto budžetskih sredstava ili iskazano u novcu, 38 miliona dinara. Sredstva će biti iskorišćena za razne subvencije poljoprivrednicima, ratarima, stočarima i pčelarima. Radi jačanja poljoprivrednih gazdinstava, povećanja stada ovaca i krda krava kao i oraničnih površina a uporedo i mehanizacije za obradu, davaćemo podsticajna sredstva u visini do 50 000 pa i 100 000 dinara, zavisno od oblasti i vrednosti ulaganja. Našim planom prdviđene su subvencije za kamate na kredite, kupovinu poljoprivrednog zemljišta, izgradnju i rekonstrukciju objekata za smeštaj grla i sličnih objekata  za poljoprivrednu proizvodnju, potom za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala, opreme za plasteničku proizvodnju, nabavku opreme za zaštitu bilja, opreme za sakupljanje sena, mini sušare, nabavku novih i generalnu opravku starih traktora i prateće mehanizacije, opreme za preradu voća. Davaćemo i podsticajna sredstva za osiguranje useva, životinja i plodova, za  uvećavanje stočnog fonda, za dobijanje setrifikata, iskop bunara pa i za nabaku polovne mehanizacije kao i za umatičenje priplodnih grla, naglasio je predsednik Miletić, u uvodnom izlaganju pozivajući poljoprivredne da kunkurišu za navedene pogodnosti.

Sa detaljima i načinom konkurisanja prisutne je upoznao šef  Odseka za privredu Vlada Krstić kod koga se i dalje mogu informisati svi zainteresovani koji nisu prisustvovali predavanju. Krstić je objasnio da se sredstva mogu koristiti po dva osnova u toku godine i samo jednim zahtevom za nabavku ili uvećanje osnovnog stada. Takođe je naglasio da pravo konkurisanja imaju isključivo registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Direktor Doma zdravlja dr Aca Ignjatović upoznao je prisutne sa planovima i naporima da zdravstvena služba bude što češće prisutna na terenu i na  usluzi najpotrebnijim staračkim domaćinstvima a direktori  Direkcije i komunalnog preduzeća su podsetili šta je do sada urađeno i šta se planira na poboljšanju infrastrukture u selima, od  vodovoda, ulica do poljskih puteva.

12 Komentara

  1. A za nas koji nismo poljoprivrednici?Znaci da mi umremo od gladi?I to nigde ne smemo da javno kazemo , da nam neko ne preti” demokratrskim mrakom”!Sramota drugovi!

  2. Ljudi,znaci pojavio se ovde nako ko se predstavlja ko admin,i usunjao se i “uhakovo” i svaki komentar koji je protiv ove vlasti on promeni u suprotno.Pa stvarno nema smisla!

  3. Neka kaze Milija Miletic u onaj mikrofon, koje su rezultate u razvoju poljoprivrede na teritoriji opstine postigli od kad su na vlasti. Neka kaze u brojkama za, koliko se uvecao stocni fond, koliko litara mleka se proizvede…
    Te podatke neka mu da Vlada Krstic, on vodi statistiku ili bolje receno, vodi svoj privatni posao sa opstinskim resursima.Malo im je sto su pare za projekate dodelili sebi nego ni mleko ne placaju.Poljoprivrednu mehanizaciju dodeljuju svojim ljudima po selima, ne da bi ovi povecali proizvodnju, nego da bi imali vise vremena da telale po selu i vrbuju glasace.
    I ne mislite da neznaju da napisu projekte, znaju ali samo za sebe, kad treba sebi pare da strpaju u dzep.

    1. Ovi se razbise u 500 komentara do sad na forumu da dokazu kako neznaju da pisu projekte, kad eto ti ih sad zakopa, tvrdis da znaju… Ima da se naljute na tebe…
      Ti podaci su sigurno + ili – 1 ili 2% u onosu na republicki nivo, garant, tako da ako nisu uspeli oni naucnici u vladi nam nasoj da naprave bum u poljoprivredi, kako su mogli ovi ovde?!!
      Bravo za ovo beogradsko dete iz klipa, sve je u pravu, blizu je vladi pa i ono vidi sta i kako se radi!!!!!!!

  4. a sta se trte na predavanju svi ovi direktori? sem sto su delimicno st*ka, nemaju nikakve veze sa stocarstvom, i nije istina da je interesovanje bilo veliko vec je poslat poziv predsednicima mesnih zajednica, i odrzalo bi se u opstini, al je sala bila zauzeta…

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano