Search
Close this search box.
BUDŽET
Broj pregleda

Budžet težak 566.220.000 dinara uskoro pred odbornicima

Podeli sa prijateljima:

Juče je održana 20. sednica Opštinskog veća opštine Svrljig na kojoj su većnici imali prilike da razmotre finansijske planove indirektnih budžetskih korisnika, a potom i da donesu veoma bitna rešenja kada je u pitanju budžet opštine Svrljig.

Opstinsko vece opstine Svrljig

Izvestilac po drugoj tački ,,Razmatranje finansijskih planova indirektnih budžetskih korisnika“ bila je šef Odseka za budžet i finansije Marina Savić.

Ona je tom prilikom istakla da Opština Svrljig nastoji da sprovodi restrektivnu politiku kada je u pitanju budžet, pa je tako mnogim indirektnim korisnicima umanjen traženi iznos sredstava.

Naime, P.U. ,,Poletarac“ za sledeću godinu planirala je svoj budžet sa 29.400.000 dinara, ali je nadležna služba za budžet i finansije Opštine Svrljig umanjila ovaj iznos za 2.000.000 dinara, što po rečima Marine Savić ovo je realno umanjenje.

Kada je u pitanju Centar za turizam, kulturu i sport ova ustanova planirala je budžet sa 33.700.000 dinara,  a među mnogim aktivnostima planirali su i rekonstrukciju krova zgrade koji je dotrajao.

Srednja škola ,,Dušan Trivunac Dragoš“ svoj budžet planirala je veoma racionalno sa 7.000.000 dinara, dok je prvobitni iznos koji je tražila osnovna škola ,,Dobrila Stambolić“ bio 21.320.000 dinara, a uz korkeciju opštinske službe ovaj indirektni korisnik dobiće 19.000.000 dinara.

Sredstva za Centar za socijalni rad umanjena su za 1.000.000 dinara i budžet ove ustanove u narednoj godini iznosiće 16.500.000 dinara.

Dom zdravlja ,,Ljubinko Đorđević“ na raspolaganju će imati 8.600.000 dinara iz opštinske kase.

Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović pohvalila je Srednju školu koja i ove godine ima izuzeno racionalan budžet.

Malo duža polemika vodila se oko budžeta P.U. ,,Poletarac“ koji je umanjen za 2.000.000 dinara.

Rečeno je da trenutno nema mesta i prostora za finansiranje nepotrebnih manje potrebnih stavki, kao što su doškolovavanje zaposlenih, seminari, usavršavanja i slično, jer su svi budžeti restriktivni – imajući u vidu da je na snazi ušteda na svim nivoima vlasti.

Jednoglasno je doneta odluka da je potrebno finansirati samo nephodne stavke za rad ustanova i preduzeća, a da se sredstva od korisnika usluga uračunaju kako bi se od tog novca vršile eventualne adaptacije, sanacije i ostala uređenja.

Nakon razmatranja Finansijskih planova, načelnica Odseka za budžet i finansije Marina Savić bila je izvestilac i pod tačkom 3. ,,Predlog Odluke o budžetu opštine Svrljig za 2017. godinu“.

Inače, budžet za narednu godinu planiran je sa 566.220.000,00 dinara.

Na jučerašnjem zasedanju većnici su doneli Odluku i o osnivanju Lokalnog saveta za zapošljavanje koji čine:

  • Jelena Trifunović, predsednik opštine,
  • Dragica Ristić, pomoćnik predsednika opštine,
  • Milanče Kostić, predstavnik Opštinske uprave Svrljig,
  • Nila Milošević, savetnik u NSZ – filijala Niš,
  • Saša Miljković, član uprave sindikata metalaca,
  • Jelena Radojković, NVO – Etno forum.

Takođe, formiran je i Organizacioni odbor ,,Božićnog festivala“:

  • Stefan Jovanović, Kancelarija za mlade Svrljig
  • Iva Antić, Opštisnki većnik opštine Svrljig
  • Marko Petrović, predstavnik Policijske stanice Svrljig
  • Marko Mladenović, direktor Centra za turizam, kulturu i sport
  • Marina Savić, načelnik Odseka za budžet i finansije Opštine Svrljig.

Na kraju zasedanja Stefan Jovanović izbran je za novog koordinator Kancelarije za mlade u Svrljigu.

17 Komentara

    1. Ti bre nisi normalaan!Kakav bre Vladica pa on je najveci licemer i prevrtljivac.Mozda je gori i od Jeremiju “ljubavnika”.Ove bi ja sve u buvaru jer se nista ne pitaju nego samo potvrdjuju sto im Cumela stavi pred nos.Mnogo nas kostaju ovi vecnici

  1. Dragica je bas pravi predstavnik privrede i zaposljavanja. Nema dva dana radnog staza. I jel vas nije sramota da Radojkovicu vracate na mala vrata kroz neke komisije i gluposti. DIrektno brkate koalicionim partnerima SNS u oci.

  2. Читајући ову вест грађани могу стећи утисак да је ПУ ”Полетарац” 2.000.000 динара предвидела за ”семинаре, стручна усавршавања и дошколовавање запослених”, што не одговара истини. Замолићу уредника интернет портала ”Сврљишке новине” да, пре него што објави овакву информацију, ако није у прилици на други начин, по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, добије на увид предлог Финансијског плана ПУ ”Полетарац” ( наша установама је свакако спремна да га да на увид), из кога се јасно може видети да 2.000.000 динара није предвиђено за горе наведене потребе. Иначе, чланом 159. став 2., тачка 2. Закона о основама система васпитања и образовања предвиђено је да се у буџету локалне самоуправе обезбеђују средства за стручно усавршавање запослених. Дакле, то није само наша потреба, већ и обавеза која је законом дефинисана и чије непоштовање може узроковати губитак лиценце васпитног особља .
    С поштовањем, Дејан Милетић, директор ПУ ”Полетарац” Сврљиг

    1. Molim gospodina Miletić Dejana da nam taksativno navede koliko je P.U. Poletarac prihodovao od svojih korisnika (roditelja..) i da li može od tih para da se ide na doškolovavanja i seminare, odnosno da li može da se od tog novca ispuni norma iz člana 159. stav 2. tačka 2. Zakona o osnovama sistema vaspitanja.

      1. Postovani Miroslave,
        sustina mog komentara je u cinjenici da je vest o sednici Opstinskog veca oblikovana na taj nacin da citaoci portala mogu zakljuciti kako je PU Poletarac planirala 2.000.000 dinara za strucna usavrsavanja i kako je to, citiram – ,,nepotrebna manje potrebna stvaka,,, sto ne odgovara istini. Ponovicu – ustanova nije planirala 2.000.000 dinara za ovu vrstu aktivnosti, navedena suma je planirana na drugim pozicijama, a da li je stavka – strucno usavrsavanje nepotrebna ili manje potrebna – definisano je zakonom. Nije problem sto je predlog finansijskog plana umanjen za 2.000.000 dinara, jer verovatno postoje i drugi prioriteti. Inace, osnivac je u skladu sa mogucnostima, prethodnih godina izdvajao novac za ovu vrstu aktivnosti, u skladu sa mogucnostima. Deo sredstava ustanova je obezbedjivala iz transfera sa drugih nivoa vlasti. Valja spomenuti i izuzuteno korektan gest uciteljice Lidije Petkovic, ciji je seminar ,,Kreativna buducnosti kroz kreativno dete,, bio akreditovan od strane Zavoda unapredjenje vaspitanja i obrazovanja Republike Srbije (ne znam da li je jos uvek, jer se akreditacije obnavljaju nakon izvesnog vremenskog perioda), i koja je isti realizovala u nasem vrticu, bez ikakve nadoknade.
        Kako vidim da Vas zanima oblast obrazovanja, dragi Miroslave, predlazem da o svim detaljima o obrazovanju, strucnom usavrsavanju kao jednom od segmenta rada nase ustanove, prodiskutujemo u prostorijama vrtica.
        S postovanjem, Dejan Miletic

        1. Miletiću, Miletiću izbegavate odgovor ili se to meni čini?
          Ja sam Vam postavio jedno prosto pitanje a ono glasi
          Da li je P.U. Poletarac prihodovao od svojih korisnika (roditelja..) i da li može od tih para da se ide na doškolovavanja i seminare, odnosno da li može da se od tog novca ispuni norma iz člana 159. stav 2. tačka 2. Zakona o osnovama sistema vaspitanja.

          Ne vidim u čemu je problem, ako jeste, recite jeste ili ako nije, nije.

  3. Сврљишка уједињена опозиција пита:

    Програм 5:
    3.000.000 динара за услуге по уговору. Ради се о пољопривреди и руралном развоју.

    Програм 14:
    18.000.000 динара за изградњу зграда и објеката. Ради се о развоју спорта и омладине.

    Програм 15:
    14.800.000 динара, преко 10.000 евра биће преусмерено за Услуге по уговору. Питамо се које су то услуге?

    1. Poštovani gospodine,
      Jedna od osnovnih načela našeg pokreta su tolerancija i kulturan nacin ophodjenja i obracanja u javnosti.
      Poštujemo svačije mišljenje ukoliko iza njega stoje argumenti.
      Kažemo licno ono što imamo kome imamo.
      Stojimo iza svojih reči imenom i prezimenom.
      Dosta je bilo – Svrljig
      Dejan Milutinovic

  4. E bas super sto imate pravi expertski tim za zaposljavanje:

    jelena t. prvo radno mesto predsednik skupstine
    Dragica R. prvo radno mesto pomocnik presednik
    Milance k. prvo radno mesto opstina
    Nila M. prvo radno mesto biro
    Jelena R. mobing afere i osoba koji je radni odnos zasnovala preko stranke DS pa u SNS
    Sasa je jedini predstavnik radnika

  5. Ukoliko su Svrljiški mediji u mogućnosti da saznaju da li će biti javne rasprave o budžetu opštine za 2017.g. mogli bi da obaveste javnost o vremenu i datumu održavanja. Na sajtu opštine nema nikakvih informacija.
    Dosta je bilo – Svrljig

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano