Search
Close this search box.
BEOGRAD
Broj pregleda

Svrljižani među najboljim izlagačima na sajmu ‚‚Etno hrane i pića”

Podeli sa prijateljima:

Sajam ‚‚Etno hrane i pića” – regionalna smotra prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način, održana je u Beogradu u periodu od 23. do 26. novembra.

gorska vila beograd

Reč je o nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.

Kao i prethodnih, tako i ove godine, među brojnim proizvođačima hrane i pića bili su zapaženi mnogi pojedici i udruženja. Najbolji su tokom Sajma nagrađeni pleketama, medaljama i peharima.

Među najistaknutijim pojedincima najvišu ocenu Gran-pri je dobilo Udruženje za očuvanje tradicije ‚‚Gorska vila” iz Svrljiga.

Naše Udruženje je promoter srpske tradicije, mi smo čuvari materijalnog i kulturnog nasleđa Svrljiga i okoline. Imamo radionice starih zanata, bavimo se vezenjem, pletenjem, heklanjem, šivenjem, ručnim radom, izrađujemo suvenire. Tu je i kuvanje tradicionlnih jela iz svrljiškog kraja. Naše Udruženje je svestrano zato ne treba nikog da čudi što stalno dobijamo nagrade na mnogim takmičenjima na kojima učečstvujemo – kaže za portal ‚‚Svrljiške novine” predsednica Udruženja, Emina Stefanović iz Svrljiga.

Poslednjeg dana sajma u organizaciji ‚‚Praktike” održano je takmičenje u pravljenju torti, slavskih, sitnih kolača i tradicionalnih jela.

I ovde su pojedinci, ali i udruženja među kojima je i svrljiško “Zajedno do svetlosti” uzeli učešće, ali i medalje za svoj rad i trud.

Sajam

  • Prvo mesto za izradu mafina pripalo je Saši Aleksiću;
  • Drugo mesto za izradu slanih peciva pripalo je udrženju ‚‚Zajedno do svetlosti”;
  • Prvo mesto za izradu medenjaka pripalo je je udrruženju ‚‚Gorska Vila”;
  • Treće mesto za izradu slavskog kolača pripalo je udrruženju ‚‚Gorska Vila”;
  • Zlatna plaketa za sveukupni nastup pripala je udruženju ‚‚Gorska Vila”.

7 Komentara

  1. Pa ovaj “dečko” o trošku Svrljižana promoviše sebe, a nigde ni u jednom trenutku čak i ne pominje da je odavde, već je, pobogu – on Nišlija. Sramota. Stidi se sebe i svog porekla, a Svrljižani takvom treba da daju svoj novac? Šta uostalom građani, čiji se novac basnoslovno troši da se oni promovišu, imaju od toga kad čak to što ovi proizvedu, naprave i prodaju stave novac u svoj džep. Pojedincima se gura u džep novac građana da zaradjuju za sebe na 5 i više poslova, a drugi neka gledaju. Ne daje nikom pare Opština, budžet je novac građana.

  2. Lepo je što se za Svrljig može čuti i van Svrljiga, lepo je. Ali, ovo je jedna skupina ljudi koja radi realno, ali realno, isključivo za svoj džep. Njih ne interesuje mnogo Svrljig, jer jedna dobra većina ”živi u Nišu”.
    Preporuka opštini Svrljig = Dajte prostora novim licima i mladim ljudima, manite se više ovih pokondirenih tikvi, radite u korist opštine a ne protiv nje!

  3. Sta ja imam od toga sto se na sliku natrtili Sasa NISLIJA, ovaj zena pored njega, emina sto se podkukala, tikina zena i ovi ostali koje ni ne poznajem. Cudo da ga nema Vlada sipka ovde, Zoran muruza, Beli obucar, Dragica gica, Nebojsa iz vlavu i ostali termiti koji uzivaju da odu na sajam u Novi Sad.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano