Search
Close this search box.
Da se pamti i ne ponovi!
Broj pregleda

13. MART: Obeleženo 107 godina od velikog stradanja Svrljižana… (FOTO)

Podeli sa prijateljima:

U selu Grbavče, juče je obeležena 107. godišnjica od stradanja hrabrih meštana i ustanika ovog kraja tokom Topličkog ustanka u Prvom svetskom ratu 1917. godine.

Polaganje venaca, foto: D.R.
Polaganje venaca, foto: D.R.

Među prisutnima su bili zamenik predsednika opštine Svrljig, Vlada Pejčić, i zamenica predsednika Skupštine opštine Svrljig, Tatjana Lazarević, koji su položili vence u ime opštine, odajući počast hrabrim žrtvama.

Tatjana Lazarević, zamenica predsednika Skupštine opštine Svrljig, naglasila je da se ovakva tragedija ne sme zaboraviti, te da je važno da se čuva sećanje na žrtvu koju su meštani Grbavča podneli braneći svoje selo i Svrljig. Istakla je da se duži niz godina održava pomen postradalima, čime se čuva sećanje na njihovu hrabrost i žrtvu.

Spomen-kosturnica, foto: D.R.
Spomen-kosturnica, foto: D.R.

Pre tačno 107 godina, 13. marta, bugarski okupator izvršio je masakr nad meštanima Grbavča kao odmazdu za njihovo učešće u oslobađanju kraja tokom Topličkog ustanka. Tada je izgubljeno 62 života, među kojima su bile devojke, mladići i trudnice. Njihove mošti počivaju u spomen kosturnici u centru sela, koja je osveštana još 1935. godine, kao simbol sećanja i poštovanja prema hrabrim žrtvama.

Ovaj događaj podseća sve nas na važnost očuvanja sećanja na prošlost kako bismo iz nje izvukli pouke i osigurali da se slične tragedije nikada ne ponove.

Vence na spomen kosturnicu položili su meštani sela, rođaci postradalih, predstavnici boračkih organizacija i drugih institucija.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

Nedelja

Zajednički koncert KUD ,,Svrljig” i KUD ,,Prekonoga”

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano