Search
Close this search box.
Da se pamti i ne ponovi!
Broj pregleda

13. MART: Obeleženo 107 godina od velikog stradanja Svrljižana… (FOTO)

Podeli sa prijateljima:

U selu Grbavče, juče je obeležena 107. godišnjica od stradanja hrabrih meštana i ustanika ovog kraja tokom Topličkog ustanka u Prvom svetskom ratu 1917. godine.

Polaganje venaca, foto: D.R.
Polaganje venaca, foto: D.R.

Među prisutnima su bili zamenik predsednika opštine Svrljig, Vlada Pejčić, i zamenica predsednika Skupštine opštine Svrljig, Tatjana Lazarević, koji su položili vence u ime opštine, odajući počast hrabrim žrtvama.

Tatjana Lazarević, zamenica predsednika Skupštine opštine Svrljig, naglasila je da se ovakva tragedija ne sme zaboraviti, te da je važno da se čuva sećanje na žrtvu koju su meštani Grbavča podneli braneći svoje selo i Svrljig. Istakla je da se duži niz godina održava pomen postradalima, čime se čuva sećanje na njihovu hrabrost i žrtvu.

Spomen-kosturnica, foto: D.R.
Spomen-kosturnica, foto: D.R.

Pre tačno 107 godina, 13. marta, bugarski okupator izvršio je masakr nad meštanima Grbavča kao odmazdu za njihovo učešće u oslobađanju kraja tokom Topličkog ustanka. Tada je izgubljeno 62 života, među kojima su bile devojke, mladići i trudnice. Njihove mošti počivaju u spomen kosturnici u centru sela, koja je osveštana još 1935. godine, kao simbol sećanja i poštovanja prema hrabrim žrtvama.

Ovaj događaj podseća sve nas na važnost očuvanja sećanja na prošlost kako bismo iz nje izvukli pouke i osigurali da se slične tragedije nikada ne ponove.

Vence na spomen kosturnicu položili su meštani sela, rođaci postradalih, predstavnici boračkih organizacija i drugih institucija.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano