Search
Close this search box.
Srećna slava
Broj pregleda

Savindan u OŠ ,,Dobrila Stambolić”

Podeli sa prijateljima:

Sveti Sava danas je obeležen u sali Osnovne škole ,,Dobrila Stambolić”. 

Sveti Sava, priredba OŠ ,,Dobrila Stambolić'', foto: M.M.
Sveti Sava, priredba OŠ ,,Dobrila Stambolić”, foto: M.M.

Savindan je obeležen svečanim programom u čast Svetog Save, a prisutnima, deci i zaposlenima slavu je čestitao direktor OŠ ,,Dobrila Stambolić” prof. Milan Bogdanović.

Obeležavanju su prisustvovali i predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković i narodni poslanik Milija Miletić.

IZ ŠKOLE NE POZIVAJU MEDIJE NA OBELEŽAVANJE SV. SAVE?!

Kako saznajemo, iz OŠ ,,Dobrila Stambolić” već duže ne pozivaju predstavnike medija i dopisnike da prisustvuju obeležavanju slave. Ove godine, iz nekog – name nepoznatog razloga, izostao je poziv našoj medijskoj kući, radio ,,Bubamari” i TV ,,SuperD+”.  Takođe, kako saznajemo, poziv nije upućen ni dopisnicima koji sarađuju sa drugim regionalnim i lokalnim medijima. 

Bez obzira na to, portal ,,Svrljiške novine” uredno prenosi detalje do kojih smo mogli da dođemo bez obzira što niko od novinara nije bio prisutan na obeležavanju školske slave, što se nije događalo ranijih godina.

O SVETOM SAVI:

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić u 12. veku, bio je srpski princ, monah i prosvetitelj, često nazivan i “prvim srpskim arhiepiskopom”. On je sin velikog župana Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjića. Rastko je odabrao monaški život, napustivši svetovnu vlast, te se zamonašio kao Sava.

Sveti Sava je bio ključna figura u osnivanju autokefalne Srpske pravoslavne crkve i prvi arhiepiskop. Njegov doprinos u organizaciji crkvene hijerarhije, oblikovanju crkvenog ustava i promociji duhovnosti ostavio je neizbrisiv trag u srpskom identitetu.

Pored crkvenih aktivnosti, Sveti Sava je bio i zaštitnik obrazovanja i kulture. On je osnovao manastir Hilandar na Svetoj Gori, koji je postao centar duhovnog i kulturnog života srpskog naroda. Takođe, Sveti Sava je prevodio religijske tekstove s grčkog na srpski jezik, čime je pridoneo širenju znanja među svojim sunarodnicima.

Sveti Sava se danas proslavlja kao zaštitnik obrazovanja, kulture i prosvete u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Njegov praznik, Svetosavski dan, obeležava se svake godine 27. januara i predstavlja poseban trenutak posvećen prosvetiteljskom duhu i nasleđu ovog izuzetnog srpskog svetitelja.

 

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano