Search
Close this search box.
Savindan
Broj pregleda

Obeležen Sveti Sava u PU ,,Poletarac” Svrljig

Podeli sa prijateljima:

Zaposlenik u Predškolskoj ustanovi ,,Poletarac” na čelu sa direktorom Dejanom Miletićem juče su obeležili Savindan, slavu svih prosvetara. 

Obeležavanje Svetog Save u PU ,,Poletarac'' Svrljig, foto: R.D.
Obeležavanje Svetog Save u PU ,,Poletarac” Svrljig, foto: R.D.

Kolačar ovogodišnje slave u ovoj ustanovi bila je zaposlena Bojana Petrović, a kolač za narednu godinu od nje preuzela je Marija Kostić, vaspitačica iz ,,Poletarca”.

Kolač su sa kolačarima i zaposlenima presekli svrljiški sveštenici Mladen Marinković i Nikola Miljković koji su iskoristili priliku i svima čestitali Savindan.

Lomljenje kolača, foto: R.D.
Lomljenje kolača, foto: R.D.

O SVETOM SAVI

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić u 12. veku, bio je srpski princ, monah i prosvetitelj, čije ime ostaje neprolazno u istoriji i kulturi Srpske pravoslavne crkve. On je najmlađi sin osnivača Nemanjićke dinastije, Stefana Nemanje, i rođen je u manastiru Studenica.

Rastko je odabrao monaški život, napustivši svetovnu vlast, kako bi posvetio svoj život duhovnim vrednostima i obrazovanju. Po stupanju u monaštvo, dobio je ime Sava, po Svetom Savi, egipatskom monahu. Sveti Sava postao je prvi arhiepiskop srpske crkve kada je autokefalnost srpske crkve potvrđena od strane Carigradske patrijaršije 1219. godine.

Njegovo delovanje bilo je usmereno ka jačanju duhovnog života i očuvanju srpskog identiteta. Sveti Sava osnovao je manastir Hilandar na Svetoj Gori, koji je postao jedno od najvažnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda.

Sveti Sava preminuo je 14. januara 1236. godine, a taj datum se obeležava kao Svetosavski dan u Srbiji. Njegova zaostavština i uticaj na srpsku kulturu, obrazovanje i crkvu su nenadmašni, a njegovo ime ostaje simbol duhovnosti, prosvetiteljstva i ljubavi prema otadžbini među Srbima.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano