Search
Close this search box.
Savindan
Broj pregleda

Obeležen Sveti Sava u PU ,,Poletarac” Svrljig

Podeli sa prijateljima:

Zaposlenik u Predškolskoj ustanovi ,,Poletarac” na čelu sa direktorom Dejanom Miletićem juče su obeležili Savindan, slavu svih prosvetara. 

Obeležavanje Svetog Save u PU ,,Poletarac'' Svrljig, foto: R.D.
Obeležavanje Svetog Save u PU ,,Poletarac” Svrljig, foto: R.D.

Kolačar ovogodišnje slave u ovoj ustanovi bila je zaposlena Bojana Petrović, a kolač za narednu godinu od nje preuzela je Marija Kostić, vaspitačica iz ,,Poletarca”.

Kolač su sa kolačarima i zaposlenima presekli svrljiški sveštenici Mladen Marinković i Nikola Miljković koji su iskoristili priliku i svima čestitali Savindan.

Lomljenje kolača, foto: R.D.
Lomljenje kolača, foto: R.D.

O SVETOM SAVI

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić u 12. veku, bio je srpski princ, monah i prosvetitelj, čije ime ostaje neprolazno u istoriji i kulturi Srpske pravoslavne crkve. On je najmlađi sin osnivača Nemanjićke dinastije, Stefana Nemanje, i rođen je u manastiru Studenica.

Rastko je odabrao monaški život, napustivši svetovnu vlast, kako bi posvetio svoj život duhovnim vrednostima i obrazovanju. Po stupanju u monaštvo, dobio je ime Sava, po Svetom Savi, egipatskom monahu. Sveti Sava postao je prvi arhiepiskop srpske crkve kada je autokefalnost srpske crkve potvrđena od strane Carigradske patrijaršije 1219. godine.

Njegovo delovanje bilo je usmereno ka jačanju duhovnog života i očuvanju srpskog identiteta. Sveti Sava osnovao je manastir Hilandar na Svetoj Gori, koji je postao jedno od najvažnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda.

Sveti Sava preminuo je 14. januara 1236. godine, a taj datum se obeležava kao Svetosavski dan u Srbiji. Njegova zaostavština i uticaj na srpsku kulturu, obrazovanje i crkvu su nenadmašni, a njegovo ime ostaje simbol duhovnosti, prosvetiteljstva i ljubavi prema otadžbini među Srbima.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano