Search
Close this search box.
Sveti Sava
Broj pregleda

Proslave Svetog Save u Srednjoj školi u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

U skoro identičnom terminu danas je u Osnovnoj i Srednjoj školi u Svrljigu obeležen Sveti Sava. Moramo napomenuti da su lokalni mediji i novinari ostali uskraćeni poziva od strane menadžmenta obe škole, te iz nama nepoznatog razloga su ostali nepozvani na obeležavanje Savindana.

Obeležavanje Svetog Save u Srednjoj školi, foto: M.M.
Obeležavanje Svetog Save u Srednjoj školi, foto: M.M.

Kolačari u Srednjoj školi u Svrljigu bila je porodica Marković, a kolač od njih preuzela je porodica Pavlović.

Ceremoniji obeležavanja Svetog Save pored direktora škole i njegovih saradnika prisustvovali su i predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković i narodni poslanik Milija Miletić.

Kolač sa domaćinima presekao je sveštenik Mladen Marinković.

O SVETOM SAVI:

Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji Srbije, posebno u oblasti prosvete. Rođen kao Rastko Nemanjić, Sveti Sava je napustio svetovni život kako bi se posvetio monaškom putu. Kao arhiepiskop, imao je duboko razumevanje važnosti obrazovanja i kulture za duhovni razvoj zajednice.

Sveti Sava je bio ključna figura u osnivanju autokefalne Srpske pravoslavne crkve, ali je takođe prepoznao važnost prosvete za moralni i duhovni napredak naroda. Osnovao je mnoge manastire, među kojima se ističe Hilandar na Svetoj Gori, koji je postao centar duhovnog života i čuvar kulturne baštine.

U svojim naporima da unapredi prosvetu, Sveti Sava je podsticao prevodilačku delatnost, prevodeći mnoge crkvene tekstove s grčkog na srpski jezik. Takođe je podsticao osnivanje škola i obrazovanje sveštenstva. Njegovo delovanje imalo je dalekosežne posledice, postavljajući temelje obrazovnog sistema u srpskom društvu i čuvajući tradiciju kroz vekove.

Sveti Sava se danas slavi kao zaštitnik obrazovanja i prosvete, a njegov praznik, Svetosavski dan, postao je simbol posvećenosti vrednostima znanja, duhovnosti i kulture u srpskom narodu.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano