Search
Close this search box.
Sveti Sava
Broj pregleda

Proslave Svetog Save u Srednjoj školi u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

U skoro identičnom terminu danas je u Osnovnoj i Srednjoj školi u Svrljigu obeležen Sveti Sava. Moramo napomenuti da su lokalni mediji i novinari ostali uskraćeni poziva od strane menadžmenta obe škole, te iz nama nepoznatog razloga su ostali nepozvani na obeležavanje Savindana.

Obeležavanje Svetog Save u Srednjoj školi, foto: M.M.
Obeležavanje Svetog Save u Srednjoj školi, foto: M.M.

Kolačari u Srednjoj školi u Svrljigu bila je porodica Marković, a kolač od njih preuzela je porodica Pavlović.

Ceremoniji obeležavanja Svetog Save pored direktora škole i njegovih saradnika prisustvovali su i predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković i narodni poslanik Milija Miletić.

Kolač sa domaćinima presekao je sveštenik Mladen Marinković.

O SVETOM SAVI:

Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji Srbije, posebno u oblasti prosvete. Rođen kao Rastko Nemanjić, Sveti Sava je napustio svetovni život kako bi se posvetio monaškom putu. Kao arhiepiskop, imao je duboko razumevanje važnosti obrazovanja i kulture za duhovni razvoj zajednice.

Sveti Sava je bio ključna figura u osnivanju autokefalne Srpske pravoslavne crkve, ali je takođe prepoznao važnost prosvete za moralni i duhovni napredak naroda. Osnovao je mnoge manastire, među kojima se ističe Hilandar na Svetoj Gori, koji je postao centar duhovnog života i čuvar kulturne baštine.

U svojim naporima da unapredi prosvetu, Sveti Sava je podsticao prevodilačku delatnost, prevodeći mnoge crkvene tekstove s grčkog na srpski jezik. Takođe je podsticao osnivanje škola i obrazovanje sveštenstva. Njegovo delovanje imalo je dalekosežne posledice, postavljajući temelje obrazovnog sistema u srpskom društvu i čuvajući tradiciju kroz vekove.

Sveti Sava se danas slavi kao zaštitnik obrazovanja i prosvete, a njegov praznik, Svetosavski dan, postao je simbol posvećenosti vrednostima znanja, duhovnosti i kulture u srpskom narodu.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano