Search
Close this search box.
Tradicija i zajedništvo
Broj pregleda

Badnje jutro u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

Svrljig, ovog Badnjeg jutra, ponovo svedoči o snazi i lepoti tradicije koja je duboko ukorenjena u srce ovog mesta.

Badnje jutro u Svrljigu

Sa zorom, koja je osvanula uz zvuke crkvenih zvona iz hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, započela je tradicionalna seča Badnjaka, čime je Marko Miladinović, ovogodišnji kolačar i portparol Opštine Svrljig, nastavio dugu istoriju ovog običaja.

Ove godine, Badnje jutro je imalo poseban značaj, jer je Miladinović, poštujući običaje, predao kolač Dejanu Miletiću, direktoru Predškolske ustanove „Poletarac“, simbolizujući predaju dužnosti domaćina za sledeću godinu. Ovaj čin ne samo da odražava poštovanje tradicije, već i kontinuitet zajedničkog duha.

Badnje jutro u Svrljigu

Predstojeći događaji nastavljaju se u 14h, kada će od Opštine Svrljig krenuti litija prema Crkvi car Konstantin i carica Jelena. U 14.30h, obredi u porti crkve započinju uz prisustvo sveštenika Nikole Miljkovića i Mladena Marinkovića, koji će zajedno sa kolačarima, u duhu zajedništva, preseći kolač, simbol zdravlja i uspeha za sve prisutne.

Začinjeni prazničnim duhom, događaji u Svrljigu nude bogat program.

Uz melodije trubača i uživo muzike, obezbeđeni su paketići za decu, a za odrasle kuvano vino i grejana rakija, stvarajući toplu atmosferu zajedništva. Takođe, posluženje mekica i čaja će dodatno obogatiti osećaj praznične radosti.

Jedan od vrhunaca proslave je nalaganje Badnjaka, koje se obavlja ispred hrama, simbolizujući svetlost, toplotu i obnovu.

Ovaj običaj ne samo da odražava duhovnu dimenziju praznika, već i snažno podseća na značaj očuvanja običaja koji su neodvojivi deo identiteta Svrljiga.

Predsednik Opštine Svrljig, Miroslav Marković, zajedno sa narodnim poslanikom Milijom Miletićem, istakao je važnost ovog događaja, naglašavajući značaj očuvanja tradicije i verskih običaja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Badnje jutro i dan u Svrljigu su više od običaja; oni su odraz zajedništva, poštovanja tradicije i snage zajednice koja, uprkos modernom dobu, uspeva da očuva svoje vrednosti. Ova proslava je još jedan dokaz da je duh zajednice snažniji od vremena i promena, čuvajući nasleđe koje će se prenositi generacijama.

 

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svečano otvaranje večeras

I Likovna kolonija ,,Vinski put”

Obaveštenje

U nedelju preventivni pregledi štitaste žlezde u svrljiškom Domu zdravlja

Poljoprivreda

Rok za zahteve za subvencije od 18.000 dinara produžen do 1. aprila

Signal

OBAVEŠTENJE: 6. marta redovna provera sistema za javno uzbunjivanje

Kanal džet

Vlada Japana donirala vrednu mašinu svrljiškom komunalcu

Sportski dani

ZONA CENTAR: Prvenstvo se nastavlja u subotu!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano