Search
Close this search box.
Pokrov Presvete Bogorodice
Broj pregleda

SUTRA SLAVIMO NAJVAŽNIJI ŽENSKI PRAZNIK

Podeli sa prijateljima:

Sutra, 14. oktobra, pravoslavni vernici širom sveta slave Pokrov Presvete Bogorodice, jedan od najznačajnijih praznika posvećenih ženama. Ovaj praznik donosi nadu i ispunjenje želja, posebno onima koji se mole s čistom verom.

Ikone, ilustracija, foto: M.M.
Ikone, ilustracija, foto: M.M.

Prema verovanju, na dan Pokrova, Bogorodica štiti i pruža svoju milost hrišćanima, prekrivajući ih svojim nežnim pokrovom. Ova tradicija seže unazad u vreme svetog Andreja Jurodivog i njegovog učenika Epifanija, kada se desilo čudo u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Tog noći, prisutni su svedočili viziji Presvete Bogorodice koja je pokrivala narod svojim omoforom, okružena svetiteljima, apostolima, mučenicima i devicama.

Pokrov Presvete Bogorodice je dan posvećen njenom zaštitničkom delovanju među hrišćanima. Vernici je mole za blagoslov, utehu i pomoć u svim životnim nedaćama. Takođe, ovaj dan ima poseban značaj za žene koje se mole za zdravlje, sreću i porodičnu radost.

U molitvama i postu, žene traže Božji blagoslov da se ostvare kao majke i supruge. Na ovaj dan, one pale sveće u nadi da će njihove želje biti uslišene.

Praznik Pokrov Presvete Bogorodice ima duboko ukorenjenje u pravoslavnoj veri, podsećajući nas na značaj njene zaštitničke uloge i prisutnosti u životima vernika. Pored svega, ovaj praznik nam donosi nadu i podseća nas na Božiju milost i ljubav prema svima.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano