Search
Close this search box.
Broj pregleda

Uskoro nova zakonska rešenja za pomoć porodicama sa decom

Podeli sa prijateljima:

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Darija Kisić izjavila je danas da je zaustavljen negativan trend novorođenih, ali da smo još daleko od potrebne stope fertiliteta.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošla godina donela je najveću stopu fertiliteta, odnosno broj živorođene dece po ženi u reproduktivnom periodu, od 2011. godine.

Kisić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije izrazila očekivanje da će već narednih dana biti usvojene nove izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koje će izjednačiti žene preduzetnice sa ženama u radnom odnosu po pitanju trudničkog i porodiljskog bolovanja, odnosno trajanja od dve godine.

Ona je objasnila da će i supružnici žena preduzetnica, prema ovim izmenama, moći da, nakon trećeg meseca od rođenja deteta, koriste porodiljsko odsustvo.

I to je sigurno još jedna od mera koja će dati dodatni efekat, naglasila je ministarka, ukazavši na to da su mere, kao što je subvencija za stan, sigurno već počele da daju rezultate.

Prema njenim rečima, veći je i broj žena, pogotovo koje rađaju prvo dete, u uzrastu od 40 godina i starije, a pomerena je i granice za potpomognutu oplodnju.

Ona je objasnila da mera kojom će se izjednačiti naknada tokom trudničkog bolovanja i za žene preduzetnice, koja treba da se usvoji, nije u nadležnosti Ministarstva za brigu o porodici, već su potrebne izmene Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Kisić je podsetila na to da je u 2012. godini, finansijska podrška nakon rođenja prvog deteta bila 31.600 dinara, da je sada oko 350.000 dinara, za treće dete je 1,8 miliona, za četvrto 2,7 miliona dinara.

Znači, za četvrto dete u ovom momentu mesečno se deset godina dobija oko 22.000 dinara i dva puta godišnje ove vrednosti usklađujemo sa potrošačkom korpom. Od sredine ovog meseca, to je već praktično za par dana, ove vrednosti će da budu nešto povećane, najavila je ministarka.

Što se tiče povećanja iznosa roditeljskog dodatka, Kisić je saopštila da za sada još uvek nema precizne podatke, ali da su procene da će on biti viši za par hiljada dinara, što nije beznačajna suma novca.

Ona je ukazala na to da je posle četiri decenije zaustavljen pad ukupnog broja novorođenih, ali da je za prostu reprodukciju, odnosno za održavanje broja stanovnika na sadašnjem nivou, potrebno da stopa fertiliteta bude 2,1, od koje smo još daleko.

Prema njenim rečima, 2011. godine ta stopa je bila 1,4 i sada su praktično ove vrednosti počele da rastu, tako da je prošle godine stopa bila 1,52, a sada je 1,63.

Raška oblast beleži vrednost preko 2,1, a među opštinama i gradovima prednjače Tutin, Sjenica, Novi Pazar, Nova Crnja i Kostolac, rekla je Kisić, dodavši da je značajno veći broj novorođene dece nakon više decenija u Novom Sadu, kao i u beogradskim opštinama Voždovac, Zvezdara, Zemun, ali i u Kragujevcu i Aranđelovcu.

Izvor: Vlada Srbije

NAJNOVIJE NA PORTALU

Izbori 2024

Ujedinjena seljačka stranka predala listu – ZNAMO SE – MILIJA MILETIĆ!

Zona Centar

FUDBAL: Iskusni Ilijić i Prokić doneli velika tri boda Svrljigu!

Izbori 2024

MILETIĆ: Izborna trka je krenula, očekujemo ubedljivu pobedu! (VIDEO)

Politika

LOKALNI IZBORI: Obaveštenje o izlaganju na uvid dela jedinstvenog biračkog spiska

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano