Search
Close this search box.
Odlične vesti
Broj pregleda

Rekordni rezultati srpskog turizma u ovoj godini

Podeli sa prijateljima:

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić saopštila je danas, povodom Svetskog dana turizma, da ova privredna grana u Srbiji obara sve rekorde, uz uverenje da će naredna godina biti još uspešnija u ovom domenu.

Info tabla, foto: Centar za turizam, kulturu i sport
Info tabla, foto: Centar za turizam, kulturu i sport

Matić je istakla da održavanje prvog Međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu, kao i opredeljenje Srbije, Albanije i Severne Makedonije za projekat „Vinski putevi Otvorenog Balkana“ pokazuju ekspanziju turizma i razumevanje njegove ekonomske snage.

Ona je navela da je to potvrđeno i na 6. globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije o vinskom turizmu, koja je održana u italijanskom gradu Alba.

Odlični prirodni uslovi za vinogradarstvo, bogata istorija, kulturna baština i narodno iskustvo, uz sve potencijale planinskog i banjskog turizma, pružaju priliku za kreiranje novih i razvoj postojećih turističkih proizvoda. Proširujemo poznate i gradimo nove puteve turizma koji će nas voditi ka još većim uspesima, poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbiju je od početka godine posetilo tri miliona turista, od toga je više od 1,3 miliona stranih gostiju, te da je broj turističkih dolazaka porastao za 48,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) ustanovila je 1979. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma, sa porukom da je potrebno razvijati svest međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, ekonomskih i političkih vrednosti.

Ove godine, Svetski dan turizma obeležava se pod sloganom „Preispitivanje turizma“ („Rethink Tourism“).

Izvor: Vlada Srbije

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano