Search
Close this search box.
15.08.1922. - 15.08.2022.
Broj pregleda

Obeležena stogodišnjica od otvaranja pruge Niš – Svrljig – Knjaževac

Podeli sa prijateljima:

Danas se navršava ravno 100 godina od puštanja u rad Timočke pruge širokog kolesak Niš – Svrljig – Knjaževac. 

Pruga danas, foto: Svrljiške novine
Pruga danas, foto: Svrljiške novine

U čast događaju CTKS Svrljig priredio je Izložbu fotografija železničke infrastrukture iz perioda otvaranja pa sve do danas.

Tim povodom, prugu i mesto koje je prilikom otvaranje pruge tada posetio Nikola Pašić obišli su danas predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković, narodni poslanik Milija Miletić, predsednik SO Svrljig Milan Mihajlović, njegova zamenica Tatjana Lazarević i predstavnici JP Železnica Srbije iz Niša.

Niševačka klisura između stanica Svrljig i Niševac. Radovi na izgradnja pruge 1915.godine, 26.08.1915. godine, poseta Nikole Pašića Svrljigu i radovima, foto: zeleznice.in.rs
Niševačka klisura između stanica Svrljig i Niševac. Radovi na izgradnja pruge 1915.godine, 26.08.1915. godine, poseta Nikole Pašića Svrljigu i radovima, foto: zeleznice.in.rs

Narodni poslanik Milija Miletić ističe da je pruga za Svrljig, ali i za sve gradove i opštine u ovom delu Srbije od velikog značaja, da je potrebno sačuvati železnički saobraćaj i znatno ga unaprediti.

Nenad Ranđelović iz Centra za turizam, kulturu i sport ističe da je pruga, pored redovnog saobraćaja na relaciji ka Nišu i Timočkoj krajini veoma zanimljiva i može biti, uz malo truda, jedna od najvećih turističkih atrakcija ovog kraja.

Da je pruga od velikog značaja potvrdili su i predstavnici Infrastrukture Železnice Srbije.

Ovo je pruga broj 219 koju čine deonice pruge od Crvenog krsta do Prahova (pristanište). Remont je odrađen posle 100 godina. Radovi na izgradnji pruge počeli su 1912. godine, a radovi su bili završeni 1922. godine – 15. avgusta, istakao je Marko Milijić iz Infrastrukre Železnice Srbije.

Pruga kroz Niševac, foto: M.M. / Svrljiške novine
Pruga kroz Niševac, foto: M.M. / Svrljiške novine

Predeo kojim prolazi železnička pruga ka Svrljigu je nestvaran i ima pregršt turističkih tačaka koje mogu biti iskorišćene na pravi način. Današnjeg dana počeli su pregovori, a u narednom periodu očekuje se i kontkretna realizacija svega, moglo se čuti danas na sastanku u prostorijama Centra za turizam, kulturu i sport.

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano