PRAZNIK

Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Broj pregleda

Vasilije OstorskiSrpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Sv. Vasilije Ostroški – rođen u selu Mrkonjići blizu Popovog Polja, u Hercegovini –  Republika Srpska. Pravoslavni vernici ovog svetitelja poštuju i svetkuju u svim srpskim zemljama.

Na krštenju dobio je ime Stojan. Prvu knjigu učio je u manastiru Zavali, a u manastiru Tvrdošu se zamonašio dobivši ime Vasilije.

Posle boravka u Svetoj Gori, u Pećkoj patrijaršiji je rukopoložen u čin episkopa. Kao episkop je najpre boravio u Tvrdošu, a kasnije prelazi u Ostrog.

Neumoran u podvizima molitve, posta, fizičkog truda i mnogobrojnih briga za dobro svoje pastve, Sveti Vasilije se upokojio 29. aprila 1671. godine.

Odmah po proglašenju za sveca, narod je počeo da dolazi na njegov grob da se moli. Na grobu se dešavala mnogobrojna čuda, koja ni do danas, pored njegovih celebnih moštiju u Ostrogu ne prestaju.

Pročitajte i

Gradska slava, foto: D.R.

Obeležena gradska slava u Svrljigu

Juče je u porti svrljiške crkve Sv. car Konstantin i carica Jelena obeležena gradska slava. Uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, vernika, visokih funkcionera iz Svrljga i

Danas je Sveti Mrata

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog mučenika Stefana Dečanskog – Mratindan. Danas je i velikomučenik Sveti Mina. Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *