Slava im
Broj pregleda

Obeležen Dan ustanka naroda Srbije i Dan boraca u Svrljigu

Danas, povodom Dana ustanka naroda Srbije protiv okupacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu i povodom 4. jula Dana boraca, zamenica predsednika SO Svrljig Tatjana Lazarević, zamenik predsednika opštine Vlada Pejčić, predsednik SUBNOR-a Zoran Nikodijević i drugi predstavnici boračkih organizacija sa teritorije svrljiške opštine, položili su vence na spomen obeležje palim borcima u gradskom parku. 

Foto: L.T. / privatna arhiva
Foto: L.T. / privatna arhiva

Više od pola veka, u Srbiji se 7. jul slavio kao Dan ustanka naroda Srbije protiv okupacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. Tog dana 1941. godine, jugoslovenski komunista Žikica Jovanović Španac je u Beloj Crkvi kod Krupnja opalio prvu ustaničku pušku i ubio dva žandarma na seoskom vašaru.

Predsednik SUBNOR-a u Svrljigu, Zoran Nikodijević, istakao je da je ovo e prvi ustanak u Evropi u to vrem.

Mi smo prvi koji obeležavamo smelo ovaj dan, ali nažalost prvi smo i po stradanju, istakao je Zoran Nikodijević, predsednik SUBNOR-a u Svrljigu.

Danas je u gradskom parku odata počast svim borcima u oslobodilačkim ratovima, jer po rečima okupljenih, Srbija je vodila samo oslobodilačke ratove.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

2 Komentara

  • Drago mi je što vidim da još ima doslednih u slavljenju datuma kad je Srbin ubio dvojicu Srba.Na taj način obeležavaju kako se mudro treba suprotstaviti neistomišljenicima. Šteta što ih se bar osmoro nije skupilo da uveličaju ovaj svoj praznik.

  • Mislim na 7 jul,kada sam ovo primetio na internetu.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *