Search
Close this search box.
Info
Broj pregleda

Veliki broj kontrolisanih vozača autobusa i kamiona činio prekršaje

Podeli sa prijateljima:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, tokom pojačane kontrole saobraćaja autobusa i teretnih vozila, utvrđeno da je više od polovine vozača počinilo prekršaje, a najveći broj se odnosio na prekoračenje vremena upravljanja vozilom i tahograf.

Zgrada policije, arhivska fotografija, foto: arhiva
Zgrada policije, arhivska fotografija, foto: arhiva

Saobraćajna policija je od 13. do 19. juna, kao deo velike ROADPOL međunarodne akcije, u kojoj je učestvovalo 30 evropskih zemalja članica ove organizacije, na srpskim putevima kontrolisala ukupno 13.486 vozača autobusa i kamiona, a otkriveno je 8.260 prekršaja.

Od 1.460 kontrolisanih vozača autobusa, prekršaj je počinilo njih 727. Od tog broja, 301 vozač je sankcionisan zbog prekršaja koji se tiču vremena upravljanja i tahografa, 281 zbog prekršaja u vezi sa dokumentacijom vozača i autobusa, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 121 vozač.

Najviše vozača autobusa sankcionisano je na teritoriji policijskih uprava u Kragujevcu, Subotici i Jagodini.

Od kontrolisanih 12.026 vozača teretnih vozila, prekršaj je učinilo 7.533, od kojih su 2.113 vozača sankcionisana zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, 1.115 zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 931 vozač.

Njih 299 sankcionisano je zbog prekoračenja brzine, a iz saobraćaja je isključen 31 vozač zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i pet vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Zbog tehničke neispravnosti ili nepropisno obezbeđenog tereta iz saobraćaja su isključena 24 teretna vozila.

Najviše vozača teretnih vozila sankcionisano je na teritoriji policijske uprave u Šapcu, Nišu i Subotici.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je tim povodom da će saobraćajna policija biti uporna u kontroli svih učesnika u saobraćaju, ali da se saobraćajne nesreće ne mogu smanjiti isključivo radom policije, već odgovornim ponašanjem svakog učesnika u saobraćaju.

Brzom vožnjom, nepoštovanjem saobraćajnih propisa, vožnjom pod dejstvom alkohola ili narkotika ugrožavate i sebe i druge, a posledice su izgubljeni životi. Nijedna smrt u saobraćaju nema opravdanje i mogla je biti izbegnuta samo da je vozač usporio, bio trezan, odgovoran. Posebnu odgovornost imaju vozači autobusa, kojima svaki putnik poverava svoj život, naglasio je Vulin.

On je najavio da će MUP tokom celog leta pojačano kontrolisati saobraćaj, posebno na Koridoru 10, koja je jedna od najfrekventnijih saobraćajnica, ali i na rekama, koje moraju biti sigurne i bezbedne.

Izvor: Vlada Republike Srbije / sajt

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano