8. april
Broj pregleda

Danas je Svetski dan Roma

Svetski dan Roma obeležava 8. aprila, s ciljem da se ukaže na probleme Roma koji su najveća etnička manjina u Evropi.

Svetski dan Roma
Svetski dan Roma

Mnoga romska udruženja u Beču aktivno deluju u oblasti socijalnih, kulturnih i sportskih projekata kako bi se poboljšala sveobuhvatna situaciju romske populacije.

Na prvom međunarodnom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine,  za romsku himnu proglašena pesma “Đelem – đelem” (romski: Išao sam, išao), a ustanovljena je i zastava plavo-zelena boje,  s crvenim točkom u sredini, kao simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Međunarodni dan Roma  je službeno proglašen 1990. godine  u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU). I pored toga što je poslednjih godina mnogo učinjeno na poboljšanju položaja Roma, oni su još uvek najdiskriminisanija društvena grupa u Evropi.

MILETIĆ ČESTITAO SVETSKI DAN ROMA

Milija Mileitć, foto: Screenshoot Parlament Srbije, youtube kanal
Milija Mileitć, foto: Screenshoot Parlament Srbije, youtube kanal

Predsednik Ujedinjene seljačke stranke i narodni poslanik Milija Miletić uputio je čestitke Romima povodom Svetskog dana Roma.

On je poručio da će se, kao i do sada, zalagati za bolji položaj Roma u opštini Svrljig, ali i iz Narodne skupštine na nivou Srbije.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *